Lajme nga Bota

Mbretëresha Elizabet i heq titullin mbretëror dhe çdo detyrë djalit të saj të dytë që akuzohet për abuzim seksual

Mbretëresha Elizabet i heq titullin mbretëror dhe çdo
Princi Andrew i Britanisë u lirua nga detyrat e tij ushtarake dhe titujt mbretërorë nga nëna e tij Mbretëresha Elizabeth II, ndërkohë që është i akuzuar në New York për abuzim seksual me një vajzë të mitur, që shfrytëzohej edhe nga miku i tij Jeffrey Epstein.

Andrew, një mik i ngushtë i Epstein, gjithashtu nuk do të përdorë më titullin “Lartësia e Tij Mbretërore” në asnjë ceremoni zyrtare, sipas raportimeve të Reuters.

Agjencia e lajmeve raportoi se rolet zyrtare të Andrew do t’u dorëzohen anëtarëve të tjerë të familjes mbretërore.

“Me miratimin dhe marrëveshjen e Mbretëreshës, përkatësitë ushtarake të Dukës së Jorkut dhe titujt mbretërore i janë kthyer Mbretëreshës. Duka i Jorkut do të vazhdojë të mos marrë përsipër asnjë detyrë publike dhe po e mbron këtë çështje si qytetar privat.” tha Buckingham Palace në një deklaratë.

Njoftimi erdhi disa orë pas një letre nga më shumë se 150 veteranë të Marinës Mbretërore, Forcave Ajrore dhe Ushtrisë që i bënin thirrje mbretëreshës që t’i hiqte djalit të saj të dytë të gjitha titujt dhe gradat në forcat e armatosura.

Në letër thuhej se Andrew kishte “nuk kishte arritur shumë” në standardet më të larta të ushtrisë për “ndershmërinë dhe sjelljen e ndershme”.

Virginia Giuffre pretendon në padinë e saj në gjykatën federale në Manhattan se ajo kishte kryer marrëdhënie seksuale me Princin në moshën 17-vjeçare disa herë.

Andreë mohon akuzat e Giuffre dhe thotë se nuk i kujtohet ta ketë takuar atë ndonjëherë.

Një gjykatës, të mërkurën, hodhi poshtë kërkesën e Andrew që padia të rrëzohej. Avokatët e Dukës së Jorkut kishin argumentuar se një marrëveshje civile që Epstein arriti me Giuffre në 2008 e ndalonte atë të padiste Andrew ose të tjerët që dyshohet se e abuzuan atë si rezultat i lidhjes së saj me Epstein.

Epstein, i cili gjithashtu kishte qenë më parë mik me ish-presidentët Donald Trump dhe Bill Clinton, vdiq në vitin 2019 në një burg federal të Manhatanit, ndërsa priste gjykimin për akuzat për trafikim seksual të fëmijëve. Zyrtarët vendosën se ai kreu vetëvrasje duke u varur.