Lajme nga Bota

Mes kritikave, Greqia miraton javën e punës gjashtë-ditore

Mes kritikave, Greqia miraton javën e punës gjashtë-ditore

Greqia ka prezantuar një javë pune gjashtë-ditore për disa biznese në një përpjekje për të rritur produktivitetin.
Rregullorja, e cila hyri në fuqi më 1 korrik, pengon një prirje globale të kompanive që eksplorojnë një javë më të shkurtër pune.

Ndryshimi do të thotë se një javë pune tradicionale 40-orëshe mund të zgjatet në 48 orë në javë për disa biznese. Punonjësit e shërbimit ushqimor dhe turizmit nuk janë përfshirë në nismën e javës së punës gjashtëditore.
Qeveria pro-biznesit e kryeministrit Kyriakos Mitsotakis ka thënë se masa është edhe “miqësore për punonjësit” dhe “thellësisht e orientuar drejt rritjes”. Ajo është krijuar për të mbështetur punonjësit që nuk kompensohen mjaftueshëm për punën jashtë orarit dhe për të ndihmuar në goditjen e problemit të punës së padeklaruar.

Sindikatat e punës dhe vëzhguesit politikë e kanë kritikuar ashpër ligjin e ri.

Punonjësit në Greqi punojnë më shumë se ata në SHBA, dhe në të gjithë vendet e BE, sipas të dhënave nga Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim.

Punonjësit grekë u zbulua se kishin punuar mesatarisht 1,886 orë në 2022, më shumë se mesatarja e SHBA-së prej 1,811 dhe mesatarja e BE-së prej 1,571.