Lajme nga Bota

Mirupafshim, spageti! Për faj të Brexit, britanikët s`po hanë më makarona

Mirupafshim, spageti! Për faj të Brexit, britanikët s`po

Mirupafshim, spageti! Për shkak të problemeve burokratike të krijuara nga Brexit, britanikët i thonë lamtumirë dietës mesdhetare: importet e makaronave ulen me 28%, vajit të ullirit ekstra të virgjër ulet me 13% dhe salcës së domates të prodhuar në Itali me -16%.

Këto janë vetëm efektet e para, të matura në 6-mujorin e parë të 2021-shit, të daljes së Britanisë së Madhe nga Bashkimi Evropian. Verërat italiane dhe pijet me gaz (-7%) dhe djathrat (-9%).

Problemi kryesor për uljen e importit dhe eksportit janë burokracitë e ndërlikuara në procedurat doganore duke qenë se Anglia nuk është më pjesë e BE-së.

Kjo situatë nuk u intereson të dyja vendeve, as blerësve dhe as shitësve.