Lajme nga Bota

Një shkollë në Amerikë ndaloi poezinë e ceremonisë së Biden nga ankesa e një prindi të vetëm

Një shkollë në Amerikë ndaloi poezinë e ceremonisë

Një shkollë fillore në Miami-Dade ka hequr nga programi poezinë e inaugurimit presidencial të Amanda Gorman, "The Hill We Climb", pasi një prind u ankua se përmbante "mesazhe urrejtjeje" indirekte.

Gorman, 25 vjeç, e cila fitoi vëmendje kombëtare pasi recitoi poezinë e saj në inaugurimin e Presidentit Joe Biden në 2021, shkroi në Twitter një status për të denoncuar ndalimin e poezisë.

"Jam e mërzitur," e nisi ajo duke sqaruar se librat e censuruar shpesh janë të autorëve "të cilët kanë luftuar për breza të tërë për t'u futur në raftet e librave", shumica e të cilëve janë "të çuditshëm dhe jo të bardhë".

“Kam shkruar The Hill We Climb në mënyrë që të gjithë të rinjtë ta shohin veten në një moment historik,” shkroi Gorman. “Që atëherë, kam marrë letra dhe video të panumërta nga fëmijë të frymëzuar nga The Hill We Climb, për të shkruar poezitë e tyre. Grabitja e mundësisë së fëmijëve për të gjetur zërin e tyre në letërsi është shkelje e të drejtës së tyre për mendimin e lirë dhe fjalën e lirë”.

Sipas dokumenteve të lëshuara nga Projekti Florida Freedom to Read libri u hoq nga qarkullimi pasi një prind u ankua në mars se "nuk është edukativ dhe ka indirekt mesazhe urrejtjeje.” I njëjti prind u ankua për katër libra të tjerë: ABCs of Black History, Cuban Kids, Countries in the News: Cuba dhe Love to Langston.