Lajme nga Bota

Peshku që ka 555 dhëmbë dhe humbet 20 të tillë çdo ditë. Ja ku mund ta gjeni

Peshku që ka 555 dhëmbë dhe humbet 20 të tillë

Një peshk i quajtur lingcod i Paqësorit ka një nga gojët më të mëdha të hasura ndonjëherë, me rreth 555 dhëmbë që i rreshtohen në dy grupet e nofullave të tij.

Tani, një studim i ri sugjeron që këta peshq i humbasin dhëmbët aq shpejt sa i rriten - me një normë mahnitëse prej 20 prej tyre në ditë.

"Çdo sipërfaqe kockore në gojën e tyre është e mbuluar me dhëmbë," tha autorja e vjetër Karly Cohen, një kandidate për doktoraturë në biologji në Universitetin e Uashingtonit.

lingcod i Paqësorit (Ophiodon elongatus) është një peshk grabitqar që gjendet në Paqësorin verior. Ai arrin një gjatësi prej 20 inç (50 centimetra) në maturim, por disa lingcod-ë kanë arritur një gjatësi prej 5 këmbësh (1.5 metra).

Për të kuptuar se si duket dhe funksionon goja e lingcod-it të Paqësorit, fillimisht harroni pothuajse gjithçka që dini për gojën tuaj. Në vend të prerësve, molarëve dhe qenit, këta peshq kanë qindra dhëmbë të mprehtë, gati mikroskopikë në nofullat e tyre.

Qiellza e tyre e fortë është gjithashtu e mbuluar me qindra stalaktite të vogla dentare. Dhe pas një grupi nofullash qëndron një grup tjetër nofullash ndihmëse, të quajtura nofullat e faringut, të cilat peshqit i përdorin për të përtypur ushqimin në të njëjtën mënyrë si njerëzit përdorin molarët.

Sado e çuditshme të jetë ky organizim oral kur krahasohet me gojët e gjitarëve, goja e gjirit të Paqësorit është relativisht e zakonshme për një peshk kockor, gjë që, sipas Cohen, e bën atë një specie të shkëlqyer për t'u studiuar.

Për shembull, dhëmbët e një organizmi mund të zbulojnë se si dhe çfarë ha. Dhe për shkak se dhëmbët fosilizohen aq mirë, Cohen tha për Live Science, "ata janë artifakti më i bollshëm në të dhënat fosile" për shumë specie. Për të tjerët, dhëmbët e tyre mund të jenë të dhënat e vetme që speciet kanë ekzistuar ndonjëherë.

Për shkak se dhëmbët e hedhur janë kaq të zakonshëm, është e qartë se peshqit lëshojnë shumë dhëmbë. Problemi, sipas Cohen, ishte se “ne vërtet nuk e kishim idenë se sa ishte ‘shumë’”.

Cohen dhe autorja kryesore e studimit Emily Carr, një studente e universitetit të biologjisë në Universitetin e Floridës Jugore, mbajtën 20 peshq lingcod të Paqësorit në akuariume në një laborator të Universitetit të Uashingtonit në Friday Harbor. Për shkak se dhëmbët e lingcod-it të Paqësorit janë kaq të vegjël, të kuptosh se sa shpejt këta peshq humbasin dhëmbët e tyre nuk ishte aq e thjeshtë sa t'i fshije nga dyshemeja e akuariumit.

Në vend të kësaj, studiuesit e vendosën lingcod në një rezervuar të mbushur me një ngjyrë të holluar të kuqe, e cila lyente dhëmbët e peshkut në të kuqe. Më vonë, studiuesit e zhvendosën peshkun në një rezervuar të mbushur me një ngjyrë të gjelbër fluoreshente, e cila njollos përsëri dhëmbët.

Carr-i më pas vendosi kockat e dhëmbëzuara nën një mikroskop në një laborator të errët dhe llogariti raportin e dhëmbëve të vegjël të kuq me dhëmbët e vegjël të gjelbër në të gjitha kockat e dhëmbëzuara në gojën e lingcod-it të Paqësorit. Në total, ajo numëroi mbi 10,000 dhëmbë në të 20 peshqit e robëruar.

“Më duhej të punoja në një dhomë të errët, duke parë dhëmbët nën një mikroskop”, tha Carr për Live Science. Ata zbuluan se peshqit humbin mesatarisht rreth 20 dhëmbë në ditë, tha Carr.

Nofullat e faringut, për shembull, duket se humbasin dhëmbët shumë më shpejt se sa pjesët e tjera të gojës së lingokut. "Në eksperimentin tonë, të ushqyerit e peshkut nuk e rriti zëvendësimin e dhëmbëve të tyre, kështu që çfarë bën, nëse ka diçka?" ajo tha.

Tiranapost.al