Lajme nga Bota

Popullsia në Itali po plaket më shpejt se vendet e tjera në BE

Popullsia në Itali po plaket më shpejt se vendet e tjera në BE

Italia po plaket me një ritëm të konsiderueshëm më të shpejtë se vendet e tjera të BE-së, me popullsinë e vendit që ka rënë në nën 59 milionë, tha të hënën agjencia kombëtare statistikore Istat.

Një rënie kaq e ndjeshme e popullsisë është një shqetësim i madh për një vend si Italia, i cili është goditur për dekada nga rritja e ngadaltë ekonomike. Kjo rezulton në më pak produktivitet dhe inovacion, si dhe në fatura më të larta të mirëqenies.

"Që nga 1 janari 2022 sipas të dhënave të para paraprake, popullsia (rezidente) ka rënë në 58.983 milionë," tha presidenti i Istat-it, Giancarlo Blangiardo në një seancë parlamentare në Romë.

Blangiardo, një ekspert i shquar i demografisë, pohoi se popullsia kombëtare është zvogëluar në mënyrë të qëndrueshme vitet e fundit, me një humbje prej më shumë se 1.36 milionë banorësh që nga viti 2014.

Në shtator, Istat parashikoi që popullsia e vendit mund të tkurret me një të pestën, dhe ndoshta të bjerë në 54.2 milionë në 2050 dhe 47.7 milionë në 2070.

"Italia është e destinuar të zhduket," tha Meloni në një intervistë në fillim të këtij viti, duke treguar tendencat e raportuara nga Istat. "Ne kemi nevojë për një plan madhor, qoftë edhe nga një këndvështrim kulturor, për të rizbuluar bukurinë e prindërimit."