Lajme nga Bota

Pse hëna merr ngjyrë të kuqe gjatë eklipsit? Ja kur do të jenë eklipset e ardhshme

Pse hëna merr ngjyrë të kuqe gjatë eklipsit? Ja kur do

Gjatë një eklipsi hënor, fytyra e hënës do të marrë një nuancë të kuqe. Shkëlqimi i zjarrtë është më dramatik gjatë një eklipsi të plotë hënor, por edhe gjatë eklipseve hënore të pjesshme dhe gjysmë, sateliti ynë i vetëm merr një ngjyrë gështenjë.

Kur hëna zbret në pjesën e jashtme të hijes së Tokës, duke u zhytur plotësisht në pjesën më të errët të asaj hije, pse rezultati nuk është një "dritë e fikur" për qiellin? Pse në vend të kësaj hëna përfshihet nga një shkëlqim portokalli i lehtë në të kuqe gjaku?

Ndoshta në mënyrë kundërintuitive, fenomeni që shpjegon pse qielli është i kaltër është i njëjti që e kthen hënën tonë të kuqe gjatë një eklipsi hënor. Kjo dukuri quhet shpërndarja Rayleigh, ose shpërndarja preferenciale e gjatësive valore të caktuara të dritës nga grimcat adoleshente - ato që janë rreth një e dhjeta e gjatësisë valore të dritës ose më të vogla. Gjatë ditës, valët e dritës së diellit - të cilat përbëhen nga një brez ngjyrash që korrespondojnë me gjatësitë e tyre valore individuale - filtrohen përmes atmosferës sonë, ku molekulat e vogla të gazit të azotit dhe oksigjenit lejojnë gjatësi vale më të gjata si të kuqe, portokalli dhe të verdhë. Por gjatësitë e valëve më të shkurtra, të tilla si vjollca dhe bluja, përthithen dhe më pas shpërndahen në çdo anë, duke u dhënë atyre më shumë shanse për të goditur sytë tanë.

Ja se si i njëjti fenomen i shpërndarjes së dritës e bën hënën tonë të duket e kuqe. Gjatë një eklipsi total hënor, dielli, Toka dhe hëna janë të rreshtuara në mënyrë të përkryer në atë renditje. Kur Toka është drejtpërdrejt përballë diellit, ajo bllokon rrezet e diellit që të ndriçojnë hënën. Në atë moment, do të shihnit një unazë drite rreth hënës, sepse megjithëse planeti ynë është shumë më i madh se dielli, drita e yllit tonë vendas përkulet rreth skajeve të Tokës. Kjo dritë reflektohet në hënë.

"Disku i errësuar tokësor rrethohet nga çdo agim dhe çdo perëndim dielli në botë, të gjitha menjëherë," sipas NASA-s. Megjithatë, drita e diellit duhet të kalojë nëpër atmosferën e Tokës përpara se të godasë hënën. Gjatë rrugës, drita blu me gjatësi vale më të shkurtër shpërndahet përpara se të arrijë në Hënë, duke lënë të kuqet dhe portokallitë të padëmtuara për të larë sipërfaqen e hënës. Dhe ja, krijohet një hënë e kuqe.

Lindjet dhe perëndimet e diellit marrin nuanca të kuqërremta për këtë arsye: "Kur dielli është më i lartë në qiell gjatë ditës, drita e kuqe kalon direkt në tokë. Ndërsa drita blu, shpërndahet dhe për këtë arsye ka më shumë gjasa të jetë në linjën tuaj të shikimit”, tha astronomi Shannon Schmoll, drejtor i Abrams Planetarium në Universitetin Shtetëror të Miçiganit, për Live Science në një email.

"Në perëndimin e diellit, meqenëse dielli është i ulët në qiell, drita e kuqe kalon në vijën tuaj të shikimit, ndërsa bluja shpërndahet larg saj", shtoi ai.

Hëna do të ndryshojë nuanca të ndryshme gjatë fazave të ndryshme të një eklipsi total hënor, duke u shndërruar nga një gri fillestare në portokalli dhe qelibar. Kushtet atmosferike gjithashtu mund të ndikojnë në shkëlqimin e ngjyrave. Për shembull, grimcat shtesë në atmosferë, të tilla si hiri nga një zjarr i madh ose një shpërthim vullkanik i kohëve të fundit, mund të bëjnë që hëna të shfaqet një nuancë më e errët e kuqe, sipas NASA-s.

Hëna jo gjithmonë fshihet plotësisht pas hijes së Tokës. Gjatë eklipseve të pjesshme hënore, dielli, Toka dhe hëna janë paksa të shkëputura në shtrirjen e tyre, dhe kështu hija e planetit tonë përfshin vetëm një pjesë të hënës.

Një vëzhgues i qiellit rishtar mund të mos e vërejë as llojin e tretë të eklipsit hënor, atë penumbral, në të cilin hëna ulet në gjysmën e tokës, ose hijen e saj të dobët të jashtme.

Për të parë këtë shkencë atmosferike në veprim, mos shikoni më larg se eklipsi më i gjatë i pjesshëm hënor i shekullit, i cili është për shkak të hirit të qiellit midis 18 nëntorit dhe. 19. Hëna e zjarrtë do të jetë e dukshme në të 50 shtetet e SHBA-së.

Dy eklipset e ardhshme hënore do të jenë eklipse totale dhe do të ndodhin më 16 maj 2022 (të dukshme në Amerikë, Evropë dhe Afrikë), e ndjekur nga një më 8 nëntor 2022 (i dukshëm në Azi, Australi, Paqësor dhe Amerikë), sipas NASA-s.

Tiranapost.al