Lajme nga Bota

Pse njerëzit pëlqejnë filmat horror? Ja çfarë thonë ekspertët

Pse njerëzit pëlqejnë filmat horror? Ja çfarë

Kjo nxitje e adrenalinës nga frika është vetëm një pjesë e vogël e tërheqjes së tmerrit.

Ky është artikulli më i fundit në kolonën e Shëndetësisë, por pse? Këtu, ekspertët deshifrojnë arsyet psikologjike që qëndrojnë pas mistereve më të çuditshme të sjelljes njerëzore.

Filmat horror janë të frikshëm. Ata janë bruto. Ato ju bëjnë të mendoni për vdekjen dhe frikën për jetën tuaj. E megjithatë, për shumë prej nesh, ata janë një shpërthim dhe mënyra më e mirë për të kaluar një natë, veçanërisht në Tetor, kur fantazmat, zemërimi dhe makabri qeverisin muajin.

Të jesh i frikësuar mund të të sjellë një nxitim drithërues

Edhe pse filmat horror janë të rremë, shikimi i tyre mund të shkaktojë një reagim shumë të vërtetë lufto ose fluturo, thonë disa ekspertë. "Truri jo gjithmonë bën dallimin midis fantazisë dhe realitetit plotësisht në mënyrë efektive," i thotë Health Health, Krista Jordan, PhD, një psikologe klinike me bazë në Austin, Texas.

Ju jeni të tmerruar, por jeni gjithashtu të sigurt

Ju mund të merrni një nxitim adrenalinë nga shfaqja e një filmi horror, por nuk jeni në të vërtetë në ndonjë rrezik kur shikoni. "Ju po shikoni gjëra të frikshme në një mjedis të kontrolluar dhe unë mendoj se kjo është diçka që ne të gjithë dëshirojmë", thotë Margot Levin, PhD, një psikologe klinike me seli në Neë York City.

Ju ndihmon të përgatiteni për më të keqen

Filmat horror ju japin një vështrim të shkurtër se si mund të shfaqen situata kërcënuese për jetën, gjë që mund t'ju bëjë të ndiheni më të përgatitur për rrezikun aktual. "Ka të bëjë me përpjekjen për të mësuar të parashikojmë botën përreth jush," thotë Coltan Scrivner, një kandidat për PhD në Departamentin e Zhvillimit Krahasues Njerëzor në Universitetin e Çikagos.

Tmerri të mëson të përballosh

Ekspertët thonë se shikimi i filmave horror mund t'ju ndihmojë të praktikoni strategjitë e përballimit. "Unë mendoj se njerëzit që i shikojnë shumë po mësojnë se si të merren me pasigurinë dhe pezullimin dhe ankthin", thotë Scrivner.

*Health