Lajme nga Bota

Pse suedezët nuk flasin me të huaj

 

Pse suedezët nuk flasin me të huaj

Në shumë kultura, fillimi i një bisede me një të huaj është normë dhe madje mund të çojë në një miqësi. Por jo për suedezët.

Atje bisedat e vogla shihen si të kota dhe referohen si "biseda të ftohta" ose "biseda të vdekura". Për të mos përfunduar në këto situata, shumë suedezë e kanë bërë art shmangien e kontaktit me sy me të huaj. Për suedezët, qëllimi i të folurit është shkëmbimi i informacionit kuptimplotë dhe përfshirja në biseda të paqarta thjesht nuk vlerësohet.

Vizitorët në Suedi që përpiqen të fillojnë një bisedë joformale me një shitës apo kamarier, madje edhe me përshëndetjen "hej", ka të ngjarë tu kthehet me një "hej" të ftohtë, shpesh me një nëntekst të acarimit ose mosbesimit. Ekspertët thonë se kjo rezervë mund të jetë për shkak të Suedisë që është një vend ku për qindra vjet njerëzit u mësuan të flisnin rrallë me ata jashtë rrethit të tyre të ngushtë.

Një hipotezë tjetër është se kjo neveri ndaj bisedave të çituara mund të lidhet me nivele relativisht të ulëta të imigracionit në Suedi deri në vitet 1960. Ekspozimi minimal ndaj kulturave të tjera historikisht nënkuptonte që suedezët kishin më pak të ngjarë të merrnin këtë praktikë jo-suedeze.

Megjithatë, pavarësisht nga pamja e jashtme e tyre në dukje e ftohtë, suedezët do të jenë pothuajse gjithmonë të sjellshëm dhe miqësorë, megjithëse thjesht në një mënyrë tjetër nga ata të kulturave më biseduese.

Në një vend që ndryshon thjeshtësinë dhe prakticitetin, është më mirë të mos flasësh pa ndonjë arsye.

*Artikulli i marrë nga BBC. Përkthyer dhe përshtatur për Tiranapost.al.