Lajme nga Bota

Ringjallje dhe përbindësha, shkenca e vërtetë pas Frankensteinit

Ringjallje dhe përbindësha, shkenca e vërtetë pas

Për ata që u njohën me Dr. Frankenstein dhe përbindëshin e tij nga filmat, duke lexuar romanin Frankenstein të Mary Shelley, Prometeu Modern për herë të parë mund të jetë një përvojë befasuese. Filmi i 1931 Universal Studios është një klasik më vete, por nuk i afrohet sofistikimit filozofik dhe shkencor të origjinalit.

Pavarësisht se ishte vetëm adoleshente kur shkroi draftin e parë të tregimit të saj për një mjek që krijon një përbindësh të bërë nga pjesë kufomash, Mary Shelley ishte njohëse e mirë e shkencës mjekësore të kohës së saj. Dy përparime shkencore bashkëkohore - që të dyja kishin të bënin me kërkimin e kufijve midis të gjallëve dhe të vdekurve –figurojnë dukshëm në roman.

E para ishte zbulimi se ndonjëherë ishte e mundur të ringjalleshin njerëzit që dukej se kishin vdekur nga mbytja, dhe e dyta ishte fusha në zhvillim e elektrofiziologjisë, e cila hetonte efektet e elektricitetit në indet e kafshëve.
Në 1795, rreth dy vjet para se të lindte Mary Shelley, nëna e saj, filozofja Mary Wollstonecraft, u hodh nga një urë mbi lumin Tamiz në Londër. Ajo kishte qenë në depresion të thellë dhe kishte shkruar në një letër jo shumë kohë përpara përpjekjes së saj se shpresonte se nuk do të "rrëmbehej nga vdekja". Ky ishte një shqetësim i arsyeshëm, në fakt, sepse në gjysmën e fundit të shekullit të 18-të, mjekët kishin filluar ta kuptonin mbytjen si një gjendje të kthyeshme.

U zbulua se disa njerëz gati të mbytur, të cilët dukeshin të vdekur, mund të ringjalleshin nëse nxirreshin shpejt nga uji dhe kryheshin procedurat e ringjalljes. Në vitin 1774, dy mjekë, William Hawes dhe Thomas Cogan, krijuan Shoqërinë Mbretërore Humane të Londrës për të informuar publikun rreth teknikave të ringjalljes. Në atë pikë, mekanika e ringjalljes ende nuk ishte kuptuar mirë. Disa nga procedurat e rekomanduara, të tilla si futja e ajrit në rrugët e frymëmarrjes të viktimës dhe kryerja e ngjeshjeve të barkut, mund të kenë qenë efektive, ndërsa të tjerat, si gjakderdhja dhe administrimi i klizmave nga tymi i duhanit, ndoshta jo. Megjithatë, disa njerëz u ringjallën me sukses.
Në mënyrë paradoksale, zbulimi se njerëzit ndonjëherë mund të shpëtoheshin edhe pasi dukeshin të vdekur, hapi rrugën për ankthe të reja.

Për shkak se parandalimi i mbytjes kërkonte një fushatë të gjerë edukimi publik, njerëzit e zakonshëm u detyruan të përballeshin me njohurinë se forcat e jetës mund të pezulloheshin përkohësisht në një trup pa u shuar plotësisht. Një rezultat ishte se frika për t'u varrosur i gjallë u rrit, duke krijuar një treg për të ashtuquajturat "arkivole sigurie", të cilat lejuan një person të varrosur para kohe të sinjalizonte për shpëtim. Ndërkohë, shkencëtarët u fokusuan te mbytja si një metodë eksperimentale. Duke mbytur dhe disektuar kafshë laboratorike, ata ishin në gjendje të përshkruanin se si mbytja shkaktonte vdekjen, gjë që ndriçoi marrëdhënien fiziologjike midis frymëmarrjes dhe jetës.

Mary Wollstonecraft, siç rezultoi, ishte e destinuar të bashkohej me radhët e të shpëtuarve nga mbytja. Një grup varkëtarësh nxorrën trupin e saj pa ndjenja nga uji dhe e ringjallën. Më pas, ajo shkroi:

"Më mbetet vetëm të qaj që, kur hidhërimi i vdekjes kaloi, unë u ktheva në mënyrë çnjerëzore në jetë dhe mjerim". Ajo vdiq dy vjet më vonë nga ethet puerperale, rreth dhjetë ditë pas lindjes së Mary Shelley-t. Reanimimi i saj dhe dëshpërimi i saj për të shpëtuar bëjnë jehonë përmes Frankensteinit, ku tragjedia vihet në lëvizje nga një përpjekje e nxituar për të bërë jetë nga vdekja.


Ndikimi i dytë i madh shkencor në Mary Shelley erdhi nga fusha në zhvillim e elektrofiziologjisë. Në vitet 1780, shkencëtari italian Luigi Galvani filloi të hetonte efektet e energjisë elektrike në indet e kafshëve. Ai zbuloi se duke kaluar një rrymë elektrike nga një stuhi ndriçimi ose një makinë elektrike përmes nervave të një bretkose të ngordhur, këmbët e bretkosës mund të detyroheshin të shkelmonin dhe të dridheshin.

Në 1791 ai botoi një ese duke njoftuar zbulimin e tij se muskujt dhe nervat e kafshëve përmbanin një forcë elektrike të lindur, të cilën ai e quajti "elektriciteti i kafshëve".
Disa vite më vonë, nipi i Galvanit, fizikani Giovanni Aldini, kombinoi zbulimet e xhaxhait të tij me ato të Alessandro Volta-s (shpikësi i baterisë së parë elektrike) për të organizuar një sërë eksperimentesh dhe demonstrimesh dramatike nëpër Evropë. Para turmave të shikuesve të habitur, ai përdori rryma elektrike për të stimuluar lëvizjen në trupat e kafshëve të copëtuara. Koka e një kau, për shembull, u bë që të dridhej dhe të hapte sytë.
Eksperimenti më famëkeq i Aldinit u zhvillua në janar 1803 në Kolegjin Mbretëror të Kirurgëve në Londër. Aldini vendosi një rrymë elektrike në kufomën e George Foster-it, të dënuarit të ekzekutuar së fundmi për mbytjen e gruas dhe fëmijës së tij.

Trupi u konvulsua dhe duke aplikuar rrymën në fytyrë, nofullat të shtrëngoheshin dhe sytë të hapeshin. Për audiencën e habitur, trupi dukej se gati sa do të vinte përsëri në jetë; një karikaturë gazete përshkruante Aldinin duke rrëmbyer Fosterin nga demonët në ferr. Ashtu si zbulimi se të mbyturit gati mund të ringjalleshin, demonstratat e Aldinit provokuan kërkime të reja shkencore dhe filozofike mbi natyrën e jetës.
Mary Shelley ishte zhytur në këto pyetje në verën e vitit 1816, kur shkroi draftin e parë të Frankenstein-it në një shtëpi me qira në buzë të Liqenit të Gjenevës. Ajo ishte e mirëlexuar në shkenca, dhe për më tepër, shoqërohej nga bashkëshorti i saj Percy Bysshe Shelley, një kimist i flaktë amator.

Në një shtëpi fqinje ishin Lord Bajroni dhe mjeku i tij personal, John Polidori. Grupi bënte biseda të gjera filozofike që preknin hetimet shkencore mbi natyrën e jetës, duke përfshirë galvanizmin. Kur Lord Bajroni sfidoi secilin anëtar të grupit për të krijuar një histori fantazmë, Mary Shelley u përgjigj duke endur fantazi dhe fakte shkencore në një mënyrë që nuk ishte bërë kurrë më parë, duke krijuar një kryevepër që ka magjepsur dhe tmerruar lexuesit për breza.

Tiranapost.al