Lajme nga Bota

Rreziqet e mohimit kur jeni gabim

Rreziqet e mohimit kur jeni gabim

Cili është reagimi juaj kur keni bërë një gabim ose keni treguar dobësinë tuaj? A nxitoni menjëherë të mohoni se kjo ka ndodhur? A fajësoni dikë tjetër? Apo e pranoni gabimin ose humbjen tuaj? Si i trajtoni kritikat? A i drejtoheni përsëri strategjisë së mohimit?

Pasi u mund në votime nga Joe Biden, Presidenti Donald Trump ka refuzuar të pranojë rezultatet si të vlefshme. Sidoqoftë, sipas autores të Neë York Times Sara Lyall, Trump nuk është politikani i parë që pretendon se diçka e tillë nuk ka ndodhur në të vërtetë. Gjatë historisë, udhëheqësit e famshëm që humbën fuqinë e tyre, u bënë shënjestra të kritikave të forta për vendime të dobëta.

Ju mund të jeni në gjendje të vendosni veten në vend të figurave kaq të njohura për ndonjë gabim ose vendim të dobët që keni marrë. Ju e dini që është mjaft e vështirë brenda botës suaj të vogël që të detyroheni të dukeni i dobët ose me të meta. Si duhet të jetë kur bota e madhe e di që ju keni gabuar? Mohimi, sipas Nicole Methner, i Universitetit Friedrich-Alexander Erlangen-Nürnberg dhe kolegëve të tij në të vërtetë nuk është politika më e mirë nga një perspektivë psikologjike.

Kur ata përdorin këto mbrojtje në vend që të pranojnë dobësitë e tyre, "duke riformuar ose refuzuar plotësisht kritikën mund të rrezikojnë të përforcojnë stereotipin tashmë negativ të politikanëve si të interesuar dhe të pandershëm".

Gjatë tre studimeve, politikanët u përshkruan si meshkuj dhe të gjithë ishin personazhe fiktive. Në një nga këto skenarë, politikani A lejoi një shkelje të sigurisë së të dhënave të të dhënave mjekësore të qeverisë. Në kushtet e mohimit, A hodhi poshtë kritikat, duke thënë se B ishte gabim. Në kushtet e pranimit, A ra dakort me B dhe tha se ai do të korrigjonte mungesën sa më shpejt që të ishte e mundur.

Studiuesit u kërkuan pjesëmarrësve të vlerësonin politikanin A përgjatë dimensioneve të bashkësisë me këto katër artikuj: të drejtë, të vëmendshëm, të besueshëm dhe të dobishëm. Vlerësimet e agjencisë përfshinin këto katër artikuj: inteligjentë, kompetentë, të aftë dhe efikasë. Studiuesit gjithashtu u kërkuan pjesëmarrësve të vlerësonin A mbi besueshmërinë e perceptuar.

Dy nga eksperimentet e para përfshinin një dështim në aftësinë e politikanit A. Në eksperimentin e tretë në studim, politikani A jo vetëm që bëri një gabim (kompetenca dështon), por gjithashtu u përfshi në dështimin e moralit. Kjo i lejoi studiuesit të rikrijojnë llojin tjetër të dështimit politik në të cilin një figurë publike kryen mashtrim, ryshfet, ose thjesht nxjerr gënjeshtra.

Në përgjithësi, të tre gjetjet mbështetën parimin: Nëse dëshiron të të pëlqejnë, me fjalë të tjera, prano gabimet e tua.

*Artikulli i marrë nga Psychology Today. Përkthyer dhe përshtatur për Tiranapost.al.