Lajme nga Bota

Rusia hyn në recension!

Rusia hyn në recension!

Rusia ka hyrë në një recesion, nëntë muaj pas nisjes së pushtimit në Ukrainë, ndërsa sanksionet perëndimore rëndojnë mbi ekonominë.

Produkti i brendshëm bruto u tkurr me katër për qind në tremujorin e tretë, sipas një vlerësimi paraprak nga agjencia kombëtare ruse e statistikave Rosstat.

Duke qenë se kjo pason një të njëjtën rënie në tremujorin e dytë, Rusia tani përmbush përkufizimin teknik të një recesioni me dy tremujorë radhazi të rënies së PBB-së.

Ekonomia e Rusisë ka qenë duke luftuar nën një mori problemesh.

Sanksionet perëndimore kanë kufizuar eksportet dhe importet, duke përfshirë komponentët kryesorë të prodhimit dhe pjesët rezervë.

Kompanitë gjithashtu kanë vuajtur nga mungesa e personelit pasi mobilizimi i pjesshëm i Vladimir Putin ka nxjerrë mijëra njerëz nga fuqia punëtore.

Megjithatë, rënia prej katër për qind e prodhimit ekonomik midis korrikut dhe shtatorit ishte më pak se tkurrja prej 4.5 për qind që shumë analistë prisnin.