Lajme nga Bota

Sanksionet: A do t'i ofrojë Kina ndihmë financiare Rusisë?

Sanksionet: A do t'i ofrojë Kina ndihmë financiare Rusisë?

Sipas diplomatëve të Kinës, marrëdhëniet me Rusinë janë të qëndrueshme dhe miqësia midis Xi Jinping dhe Vladimir Putin është e palëkundur. Sanksionet perëndimore janë gati t'i vënë në provë ato fjalë të ngrohta. Rusia ka nevojë për një shpëtim ekonomik dhe financiar. Ajo do të donte të përdorte Kinën si një kanal përmes të cilit do të vazhdonte tregtinë me pjesën tjetër të botës. Kina, megjithatë, duhet të vendosë një ekuilibër delikat midis ndihmës së zotit Putin për t'i bërë ballë rivalit të tyre të përbashkët, Amerikës, dhe mbajtjes së aksesit të saj në sistemin financiar global. Pa dyshim për keqardhjen e zotit Putin, ndihma e saj financiare për Rusinë ka të ngjarë të kualifikohet në rastin më të mirë.

Megjithëse Kina abstenoi në votat e OKB-së që dënonin Rusinë për pushtimin e Ukrainës, mbështetja e saj retorike ka qenë më e plotë. Më 7 mars, ndërsa viktimat civile rriteshin, Wang Yi, ministri i jashtëm, e quajti Rusinë "partnerin më të rëndësishëm strategjik të vendit të tij". Ka vetëm një muaj që kur Xi dhe Putin shpallën një epokë të re për vendet e tyre. Përveç ruajtjes së marrëdhënieve, Kina ndoshta dëshiron të minojë legjitimitetin e sanksioneve si një mjet i politikës perëndimore, duke qenë se ato janë përdorur kundër saj për Hong Kongun dhe Xinjiang. Firmat kineze mund të vërejnë një hapje në Rusi pasi ato perëndimore, si McDonald's dhe Shell, mbyllin dyert e tyre. Bloomberg News thotë se disa po kërkojnë asete të lira energjetike.

Megjithatë, kjo vëllazëri me embargo përballet me disa probleme. Aftësitë teknike të Kinës nuk janë zëvendësim për ato të Perëndimit. Cips, rrjeti i tij i pagesave, ka një gjurmë të vogël globale dhe vëllime të ulëta dhe mbështetet në dërgimin e mesazheve përmes swift, një organ evropian nga i cili tani janë të ndaluara disa banka ruse. Një vështirësi tjetër është se kompanitë shumëkombëshe kineze me një prani ligjore në vendet aleate të Perëndimit mund të bien në kundërshtim me regjimin ekzistues të sanksioneve. Bankat ndërkombëtare të Kinës janë të kujdesshme. Volvo (me bazë në Suedi, por në pronësi të një firme kineze) dhe TikTok (drejtuar nga Singapori, por në pronësi kineze) kanë pezulluar disa operacione në Rusi.

Edhe firmat kineze pa prani ligjore në Perëndim mund të goditen nga “sanksionet dytësore”, të cilat synojnë vendet e treta që ndihmojnë subjektin e atyre parësore. Amerika nuk e ka përdorur ende këtë armë mbi Rusinë, por mundet. Bankat kineze që merreshin me Iranin dhe Korenë e Veriut u penalizuan nga Amerika.

Duke pasur parasysh të gjitha këto, ndihma e Kinës për Rusinë ka të ngjarë të jetë me gjysmë zemre. Ajo mund t'i përmbahet marrëveshjeve ekzistuese tregtare ruse, duke shpresuar se Amerika do t'i tolerojë ato. Kryesorja midis tyre është energjia. Kina mori 32% të të gjitha eksporteve të papërpunuara ruse në vitin 2020 dhe 17% të eksporteve të saj të gazit natyror të lëngshëm. Kina gjithashtu mund të kryejë transaksione tregtare dhe financiare përmes bankave më të vogla që nuk kanë një prani ligjore në Perëndim, duke përdorur rubla dhe juan në vend të dollarit. Ai gjithashtu mund t'i japë bankës qendrore të Rusisë akses në zotërimet e saj në juan. Së fundmi, Kina ndoshta do të përpiqet të kufizojë shkallën e përgjithshme të vëllimeve tregtare dhe flukseve të pagesave në mënyrë që të shmangë provokimin e një konfrontimi të drejtpërdrejtë me Amerikën.

Zyrtarët kinezë duhet të mashtrojnë disa prioritete. Kina dëshiron të shohë Rusinë t'i mbijetojë këtyre sanksioneve, për t'i mësuar Amerikës dhe aleatëve se ato nuk janë një armë magjike, por është në ankth për të kufizuar dëmin kolateral ndaj interesave kineze. Në këtë proces, ajo planifikon të mësojë nga gabimet e Rusisë. Nëse bëhet fjalë për goditjet me Amerikën, Kina dëshiron që sistemi i saj financiar të jetë i mbrojtur. Synimet e tij do të përfshijnë përmirësimin e sistemit të pagesave dhe diversifikimin e rezervave prej 3.2 trilion dollarësh nga monedhat dhe llogaritë perëndimore, për shembull, duke investuar në mallra. Mund t'i detyrojë firmat dhe qeveritë e huaja të emetojnë më shumë letra me vlerë në tregjet e kapitalit të Kinës, duke krijuar një grup të ri asetesh që Kina të blejë. Rusia mund të shpresojë për një shpëtim kinez; Prioriteti i Kinës do të jetë të mësojë nga një rast studimi i dështimit.

*Analizë e The Economist, përktheu dhe përshtati Tiranapost.al