Lajme nga Bota

Shenjat që i ka krijuar Tokës etja materiale e njerëzimit (Foto)

Shenjat që i ka krijuar Tokës etja materiale e njerëzimit (Foto)

Dëshira e botës për elektronikë, karburant dhe pasuri gjeologjike është gdhendur në forma dhe ngjyra shkatërruese në të gjithë globin.

Kur gërmojmë për të nxjerrë një metal të çmuar, një karburant karbonifer ose një xeheror antik, ne heqim një kapitull të një kohe tjetër. Materiale të tilla janë, sipas fjalëve të shkrimtarit Astra Taylor, "e kaluara e kondensuar", duke treguar epoka epike të furisë magmatike, pyjeve tropikale ose avullit hidrotermal. Ata marrin miliona vjet për t'u vendosur ose kristalizuar, pastaj vetëm momente për t'u hequr me makineri dhe lëndë plasëse.

Që kur njerëzit kuptuan se toka poshtë tyre mbante pasuri të fshehura kanë gërmuar për të zbuluar se çfarë qëndron poshtë.

Kur shihni ndikimin e një miniere në mënyrë vizuale, mund të ndryshojë në mënyrë delikate mënyra se si mendoni për pasurinë tuaj. Ka metale që dikur ishin mbyllur për mijëvjeçarë brenda shkëmbinjve.

Dëshira për më shumë teknologji po nxit kërkime gjithnjë e më të thella dhe më të gjera për burimet e nëntokës.

Më poshtë do të shihni mënyrat e panumërta se si minierat kanë transformuar sipërfaqen e Tokës:

Shenjat që i ka krijuar Tokës etja materiale e njerëzimit (Foto)

Minerale hekuri të oksiduara në zonën minerare Rio Tinto të provincës Huelva në Spanjë

Shenjat që i ka krijuar Tokës etja materiale e njerëzimit (Foto)

Të përziera me ujë, mineralet e hekurit përhapen si bojëra uji në peizazh

Shenjat që i ka krijuar Tokës etja materiale e njerëzimit (Foto)

Miniera e arit Los Filos në shtetin Guerrero, Meksikë

Shenjat që i ka krijuar Tokës etja materiale e njerëzimit (Foto)

Diku tjetër në Amazon, në Peru, një zonë e shpyllëzuar e shkaktuar nga nxjerrja e paligjshme e arit në pellgun e lumit të Madre de Dios

Shenjat që i ka krijuar Tokës etja materiale e njerëzimit (Foto)

Në Amazon braziliane, kampi informal i minierave të arit Esperanca IV, pranë territorit autokton të Menkragnoti

Shenjat që i ka krijuar Tokës etja materiale e njerëzimit (Foto)

Një pellg mbeturinash që përdoret për të ruajtur nënproduktet e minierave të bakrit në Rancagua, Kili

Shenjat që i ka krijuar Tokës etja materiale e njerëzimit (Foto)

Bakri është një nga eksportet kryesore të Kilit

Shenjat që i ka krijuar Tokës etja materiale e njerëzimit (Foto)

Miniera Carajas në Brazil, një nga minierat më të mëdha të mineralit të hekurit në planet

Shenjat që i ka krijuar Tokës etja materiale e njerëzimit (Foto)

*Artikulli i marrë nga BBC. Përkthyer dhe përshtatur për Tiranapost.al.