Lajme nga Bota

Shkencëtarët fajësojnë pabarazinë në shpërndarjen e vaksinave dhe hezitimin për mutacionin e ri “Omicron”

Shkencëtarët fajësojnë pabarazinë në

Shumë nga vendet më të pasura të botës e kanë kaluar vitin e kaluar duke grumbulluar vaksina kundër koronavirusit , duke blerë doza të mjaftueshme për të vaksinuar popullsinë e tyre disa herë dhe duke dështuar vazhdimisht në përmbushjen e premtimeve të tyre për të ndarë dozat me botën në zhvillim. Organizata Botërore e Shëndetësisë tha se qasja ishte "vetëshkatërruese" dhe "imorale".

Dhe pasojat tani po duken. Një variant i ri dhe potencialisht më i transmetueshëm i virusit ka të ngjarë të ketë dalë nga një rajon me shkallë të ulët vaksinimi.

Varianti i ri, i njohur si Omicron , u identifikua për herë të parë në Afrikën e Jugut, megjithëse është e paqartë nëse e ka origjinën atje apo nëse është sjellë në vend nga diku tjetër.

Ajo që shkencëtarët dinë është se virusi ka shumë më tepër gjasa të ndryshojë në vendet ku vaksinimi është i ulët dhe transmetimi i lartë.

"Ai ndoshta është shfaqur në një vend tjetër dhe është zbuluar në Afrikën e Jugut, e cila ka kapacitet dhe aftësi shumë, shumë të mira të sekuencës gjenomike ... mund të jetë një pasojë e një shpërthimi, ndoshta në disa pjesë të Afrikës Sub-Sahariane, ku nuk ka një sasi të madhe të mbikëqyrjes gjenomike dhe shkalla e vaksinimit është e ulët, "tha Michael Head, një studiues i lartë në shëndetin global në Universitetin e Southampton, në një intervistë telefonike për CNN.

Head tha se shfaqja e varianteve të reja ishte pasojë e natyrshme e të qenit shumë i ngadalshëm për të vaksinuar botën.

"Ne kemi ende popullsi të mëdha të pavaksinuara, siç kemi në të gjithë Afrikën Sub-Sahariane, dhe këto janë të ndjeshme ndaj shpërthimeve të mëdha," tha ai.

Mutacionet e reja të virusit që kanë shkaktuar probleme në të kaluarën, shtoi Head, kanë dalë të gjitha nga vende që kanë përjetuar shpërthime të mëdha, të pakontrolluara, si kur varianti Alpha u zbulua për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar në dhjetorin e kaluar, ose varianti Delta i gjetur në Indi në shkurt.

Varianti Omicron tashmë po përhapet në të gjithë botën- që nga e diela, ai është zbuluar në një numër të madh vendesh duke përfshirë Afrikën e Jugut, Botsvanën, Australinë, Britaninë e Madhe, Gjermaninë, Italinë dhe Belgjikën.

Shumë vende në mbarë botën kanë reaguar ndaj lajmit se shkencëtarët e Afrikës së Jugut zbuluan variantin e ri duke mbyllur me shpejtësi kufijtë e tyre për udhëtarët që vijnë nga vendet e rajonit, duke përfshirë Afrikën e Jugut, Botsvanën, Zimbabvenë, Namibinë, Lesoto, Eswatini, Mozambik dhe Malavi.

Por shkencëtarët, ekspertët dhe avokatët e shëndetit publik kanë paralajmëruar se hendeku i madh midis niveleve të vaksinimit në botën e zhvilluar dhe atë në zhvillim ka të ngjarë të fajësohet për njëshpërthim të mundshëm të variantit Omicron.

Jeremy Farrar, drejtori i Wellcome Trust, një organizatë bamirëse për kërkimin shëndetësor, tha se varianti i ri tregon pse bota duhet të sigurojë akses më të barabartë ndaj vaksinave dhe mjeteve të tjera të shëndetit publik.

“Variantet e reja janë një kujtesë, nëse na nevojitej, se pandemia nuk ka mbaruar”, tha ai në Twitter. "Pabarazia është ajo që do të zgjasë pandeminë."

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), vetëm 7.5% e njerëzve në vendet me të ardhura të ulëta kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës kundër koronavirusit.

Ndërkohë, 63.9% e njerëzve në vendet me të ardhura të larta kanë marrë të paktën një injeksion. Si në Bashkimin Evropian ashtu edhe në Shtetet e Bashkuara, rreth 70% e njerëzve kanë marrë të paktën një injeksion të dozës anti-Covid.

Tiranapost.al