Lajme nga Bota

Shkrirja e akullnajave rrit nivelin e deteve në Kinë. Si po e përballojnë qytetet

Shkrirja e akullnajave rrit nivelin e deteve në Kinë. Si po e

Detet e Kinës arritën nivele të larta vitin e kaluar, si pasojë e shkrirjes së akullnajave, thotë raporti i qeverisë kineze.

Niveli bregdetar ishte 84 mm më i lartë në 2021 se mesatarja gjatë periudhës nga 1993 deri në 2011.

Cili është ndikimi i rritjes së nivelit të detit në qytetet kineze?

Vitin e kaluar, ministria e mjedisit parashikoi një rritje prej 55 mm të tjera në nivelet e ujit bregdetar gjatë 30 viteve të ardhshme, gjë që do të kërkonte një përpjekje më të madhe nga Kina për të mbrojtur vijën e saj bregdetare.

Shkrirja e akullnajave rrit nivelin e deteve në Kinë. Si po e

Efektet afatgjata të një rritjeje të tillë përfshijnë erozionin e ekosistemeve bregdetare ndërsa qytetet bregdetare përballen me rreziqe më të mëdha të përmbytjeve dhe baticave të kripës.

Shanghai po kërkon ndërtimin e tuneleve të reja kulluese dhe portave të baticës

Qytetet e Kinës në bregdetin lindor kanë filluar të bëjnë plane emergjente kundër rritjes së nivelit të detit, me qendrën tregtare të Shangait që kërkon ndërtimin e tuneleve të reja të kullimit dhe portave të baticës.

Projeksione të tilla si ato të Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) tregojnë se rritja e nivelit të detit është një " kërcënim serioz për qytetet dhe popullsinë bregdetare të Kinës".

Tiranapost.al