Lajme nga Bota

Si kanë ndikuar bllokimet nga Covid-19 kundër ndryshimit të klimës

Si kanë ndikuar bllokimet nga Covid-19 kundër ndryshimit të

Përgjigjja globale ndaj krizës së Covid-19 ka pasur pak ndikim në rritjen e vazhdueshme të përqendrimeve atmosferike të Co2. Këtë thotë Organizata Botërore Meteorologjike që tregon mes të tjerash se emetimet e karbonit ranë këtë vit për shkak të bllokimeve dhe masave të kufizimit të qeverive. Megjithatë, kjo rënie nuk mjafton sipas Organizatës. 

Përqendrimet e gazrave serë janë rezultati kumulativ i emetimeve të kaluara dhe të tanishme të një sërë substancash, duke përfshirë dioksidin e karbonit, metanin dhe oksidin e azotit.

Për CO2, nivelet maten në pjesë për milion (ppm) - një tregues i bollëkut të përgjithshëm atmosferik. Sipas WMO, mesatarja globale në 2019 ishte 410.5 ppm, një rritje prej 2.6 ppm në krahasim me 2018. 

Falë bllokimeve në fillim të vitit 2020, emetimet e karbonit ranë me 17% në kulmin e tyre, por efekti i përgjithshëm në përqendrime ka qenë shumë i vogël. Vlerësimet paraprake sugjerojnë që CO2 do të vazhdojë të rritet këtë vit, por kjo rritje do të ulet me 0,08 në 0,23 ppm.

Ndërsa nuk ka një shifër të përgjithshme për përqendrimet e vitit 2020, stacionet individuale të monitorimit tregojnë se rritja ka vazhduar këtë vit pavarësisht nga pandemia. Ekspertët thonë se vetëm bllokimi nga Covid-19 nuk e ka ngadalësuar rritjen e përqendrimeve të të gjitha këtyre gazrave ngrohës në atmosferë. 

Një prej ekspertëve meteorolog thotë:

'Vetëm pandemia Covid-19 nuk është një zgjidhje për ndryshimin e klimës. Sidoqoftë ai na ofron një platformë për veprim më të qëndrueshëm dhe ambicioz të klimës për të ulur emetimet në zero përmes një transformimi të plotë të sistemeve tona industriale, energjetike dhe të transportit.

Ndryshimet e nevojshme janë ekonomikisht të përballueshme dhe teknikisht të mundshme dhe do të ndikonin në jetën tonë të përditshme vetëm pak.

Meteorologët presin që nivelet e CO2 të ndryshojnë me 1 ppm midis viteve për shkak të luhatjeve natyrore të klimës dhe për arsye të tjera përveç çlirimeve njerëzore të karbonit. WMO pret që CO2 të bjerë me 0,08-0,23 ppm deri në fund të vitit.

*BBC/ Tiranapost.al