Lajme nga Bota

Si mund të lulëzojë shoqëria pas pandemisë Covid-19?

Si mund të lulëzojë shoqëria pas pandemisë Covid-19?

Ndërsa shoqëria kërkon të tërhiqet nga Covid-19, idetë dhe burimet që na duhen për të përballuar dhe për të pasur sukses do të duken ndryshe nga më parë.

Si do të ndryshojnë njerëzit pas pandemisë?

Ne ende nuk e dimë përgjigjen dhe në disa aspekte, nuk dimë as pyetjet e duhura që duhen bërë. Kjo është arsyeja pse ne kemi vëzhguar dhjetëra udhëheqës globalë të mendimit për serinë speciale të Pyetjeve të Panjohura, në të cilën zbulojmë pyetjet më të mëdha që duhet të bëjmë ndërsa shkojmë drejt një shoqërie post-pandemike.

Në këtë botim, ne do shikojmë se si virusi do të vazhdojë të provojë forcën dhe marrëdhëniet tona mendore, të përkeqësojë pabarazitë ekzistuese në shoqëri, të shtyjë për një qëndrueshmëri më të madhe dhe të kërkojë mënyra të reja që ne të lulëzojmë në vitin 2021 dhe në vazhdim.

Drejtori i përgjithshëm i Unesco, Audrey Azoulay, bashkëthemeluesi i Lonely Planet, Tony Ëheeler dhe më shumë trajtojnë mënyrën se si do të jetojmë, udhëtojmë dhe mobilizojmë post-virusin.

Si qenie njerëzore, të gjithë kemi të njëjtat hidhërime, të njëjtat shpresa, të njëjtat potenciale. Pandemia Covid-19 na ka kujtuar se sa të ndërvarur jemi: ajo që i ndodh një personi së shpejti mund të prekë shumë të tjerë, madje edhe në anën e largët të planetit tonë.

Prandaj, na takon të gjithëve që të përpiqemi të kultivojmë qetësinë shpirtërore dhe të mendojmë për atë që mund të bëjmë për të tjerët, përfshirë ato që nuk i shohim kurrë.

Është e natyrshme të ndiejmë shqetësim dhe frikë në një kohë kur kaq shumë vuajnë. Por vetëm duke zhvilluar qetësi dhe shikim të kthjellët mund të ndihmojmë të tjerët.

Kriza aktuale globale e shëndetit na kujton gjithashtu se ajo që prek familjen e njërit prej nesh duhet të adresohet nga të gjithë. Zgjidhja e kësaj, si dhe e shumë problemeve të tjera, veçanërisht në lidhje me mjedisin, varet nga bashkëpunimi ndërkombëtar. Në fund të fundit, nëse njerëzimi do të lulëzojë, duhet të kujtojmë se jemi një.

Çfarë do të ndodhë me barazinë në arsim?

Nuk është ekzagjerim të thuash se Covid-19 ka qenë një ngjarje sizmike për arsimin. Ndërsa shpalosej pandemia, 192 qeveri mbyllën shkollat ??e tyre në një përpjekje për të ndaluar përhapjen e virusit. Deri në prill, 1.5 miliard nxënës ishin dërguar në shtëpi.

Për vajzat në vendet e varfëra, mbylljet mund të sinjalizojnë përfundimin e karrierës së tyre shkollore.

Analiza e Malala Fund tregon se nëse modele të ngjashme përsëriten (si me Covid), 20 milion vajza nuk do të kthehen më në shkollë, duke shtuar 129 milion që ishin privuar tashmë nga arsimi.

Mundësia që Covid-19 të përkeqësojë pabarazitë ekzistuese të arsimit është e zymtë, por nuk është e pashmangshme.

Në të vërtetë, pandemia mund të jetë një moment kritik. Prindërit kudo që kanë kuptuar vlerën e shkollave dhe vlerësuan punën e palodhur të mësuesve. Qeveritë e kanë kuptuar që ekonomia dhe shoqëria varen nga arsimi.

Steven Taylor: Profesor i Psikiatrisë, Universiteti British Columbia dhe autor i Psikologjisë së Pandemisë

Cilat efekte të shëndetit mendor mund të zgjasin?

Në kulmin e bllokimit në fillim të vitit 2020, vitrinat e dyqaneve ishin mbyllur, njerëzit ishin të uritur dhe rrugët ishin bosh. Shumë njerëz dyshuan se jeta do të kthehej në normalitet dhe disa spekuluan për një botë të zymtë post-pandemike. Pakkush dukej se besonte se jeta do të ishte ndonjëherë e njëjtë.

Megjithatë, studimet psikologjike mbi ngjarjet katastrofike tregojnë se shumica e njerëzve tërhiqen prapa. Në gusht, Ëuhan organizoi një festival masiv muzike në parkun ujor në të cilin mijëra njerëz u mblodhën, sup më sup, në pishinë të hapur. Nuk kishte maska ??mbrojtëse dhe sigurisht as distancim shoqëror. Ngjarje të ngjashme ka të ngjarë të ndodhin diku tjetër në botë kur të mbarojë pandemia. Shumica e njerëzve janë elastikë ndaj stresit.

Sidoqoftë, për një pakicë fatkeqe njerëzish, ndoshta 10 deri në 15%, jeta nuk do të kthehet në normalitet. Studimet tregojnë se çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD) lind nga një ndërveprim midis gjeneve dhe stresuesve mjedisorë.

Matshidiso Moeti: Drejtori Rajonal për Afrikën, Organizata Botërore e Shëndetësisë

A do të lihen vendet me të ardhura të ulëta në garën për të siguruar një vaksinë?

Në fillim të pandemisë Covid-19, ndërsa vendet u përpoqën për pajisjet e provës dhe pajisjet mbrojtëse, zinxhirët e furnizimit global u imploduan dhe vendet me të ardhura të ulëta u gjendën në pjesën e prapme të radhës. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), duke punuar me partnerët e Kombeve të Bashkuara, zhvilloi një platformë të prokurimit. Rajoni tani ka më shumë se 750 laboratorë të aftë për të testuar virusin.

Sidoqoftë, shumë vende afrikane me të ardhura të ulëta ende po luftojnë me një treg të shtrembëruar dhe me norma më pak se optimale të testimit.

Sigurimi i aksesit në një vaksinë kundër Covid-19 është potencialisht një sfidë edhe më e madhe. Shpejtësia e zhvillimit të vaksinave ka qenë e jashtëzakonshme dhe ka të ngjarë që ne do të kemi një vaksinë të vlefshme në një kohë rekord.

A do të triumfojë solidariteti global mbi nacionalizmin e vaksinave?

Fusha e madhe e mbështetjes për Covax jep shpresë të madhe. Kur të zhvillohet një vaksinë efektive Covid-19 ajo do të jetë në dispozicion për më të prekshmit, jo vetëm ata që mund të paguajnë. Parashikoj që në fund, bota do të ecë në bisedat mbi barazinë në shëndetësi.

Era Dabla-Norris: Shefi i Divizionit, Fondi Monetar Ndërkombëtar

Si do të kapërcejmë boshllëqet e pabarazisë në punë?

Politikat e distancës sociale të zbatuara për të përmbajtur pandeminë Covid-19 kanë transformuar botën e punës. Konferencat me video dhe teknologjitë e tjera dixhitale kanë mundësuar punë në distancë me sa duket brenda ditës. Kjo mund të japë fleksibilitet më të madh në punë dhe të stimulojë adoptimin më të gjerë të praktikave të punës, duke rritur mirëqenien dhe produktivitetin e punëtorëve dhe duke ulur kostot e firmave.

Mark Roëland: Shefi Ekzekutiv, Fondacioni i Shëndetit Mendor

Si mund të vendosim përparësinë e shëndetit mendor përmes politikave dhe në komunitetet tona?

Gjatë pandemisë, ne kemi parë një shoqëri më të dashur që kuptonte se sa të lidhur jemi dhe sa thellësisht varemi nga njëri-tjetri. Edhe para tij, shëndeti i dobët mendor ishte shkaku kryesor i shëndetit global.

David Blustein: Profesor i Psikologjisë së Këshillimit, Kolegji Boston

Si mund t'i mbrojmë më mirë punëtorët përreth?

Pandemia ka vënë në diskutim punën për miliona njerëz në të gjithë globin, duke çuar në një periudhë të dhimbshme pasigurie dhe ankthi. Të jesh në gjendje të punosh është thelbësore për shumë aspekte të jetës: mbijetesa, aftësia për të kontribuar dhe arritur, lidhjet shoqërore dhe vetëvendosja.

Unë besoj se kjo krizë po ekspozon ndikimin e mungesës së mbrojtjes dhe mbështetjes për njerëzit që punojnë, e cila tani është e qartë me dhimbje.

Pritja ime shpresëdhënëse është që pandemia do të inkurajojë një vlerësim serioz se si ka evoluar puna si një institucion social, psikologjik dhe ekonomik. Në themel të këtij transformimi është nevoja për ndryshime sistemike që do të sigurojnë punë, kujdes shëndetësor dhe ofron kushte njerëzore. Për të arritur këtë qëllim, udhëheqësit dhe qytetarët do të duhet të bëjnë ndryshime thelbësore në mënyrën se si rregullohen organizatat dhe si mbrohen punëtorët. Shpresoj që njerëzit në të gjithë globin të zhvillojnë një lëvizje që vë në plan të parë nevojat e njerëzve ndërsa menaxhojnë rrjetin kompleks të të jetuarit dhe një jetë kuptimplotë.

*Artikulli i marrë nga BBC. Përkthyer dhe përshtatur për Tiranapost.al.