Lajme nga Bota

Si vezët mund të përdoren për të filtruar mikroplastikën nga uji

Si vezët mund të përdoren për të filtruar

Vezët mund të përdoren për të filtruar mikroplastikën dhe kripën nga uji, kanë zbuluar studiuesit.

Veza është një element kryesor në tavolinat e mëngjesit në mbarë botën. Por mund të jetë një aleat në betejën kundër ndotjes plastike, kanë gjetur shkencëtarët në Universitetin Princeton.

Sipas hulumtimit, të bardhat e vezëve të thara në ngrirje dhe super të nxehta mund të heqin kripën dhe mikroplastikën nga uji i detit me 98 për qind dhe 99 për qind efikasitet.

Si mund të përdorin shkencëtarët të bardhat e vezëve për të filtruar ujin?

E bardha e vezëve është një sistem kompleks i proteinave pothuajse të pastra.

Kur ato thahen në ngrirje dhe nxehen në 900 gradë Celsius në një mjedis pa oksigjen, ato formojnë një strukturë të ndërlidhur të fijeve të karbonit dhe fletëve të grafenit.

Kjo strukturë 'aerogel' vepron si një sitë shumë e ngushtë, duke shoshitur mikroplastikën ose kripën e keqe nga uji.