Lajme nga Bota

Sipas OBSH, kufizimet e udhëtimeve për shkak të pandemisë nuk janë më të nevojshme

Sipas OBSH, kufizimet e udhëtimeve për shkak të pandemisë
Ndalimet ndërkombëtare të udhëtimeve duhet të lehtësohen ose të hiqen krejtësisht, sipas rekomandimeve të fundit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

OBSH ka publikuar një deklaratë nga takimi më i fundit i Komitetit të Emergjencave këtë javë - i dhjeti i tij që nga fillimi i pandemisë - duke diskutuar efikasitetin e udhëtimeve me kufizime dhe nëse ato duhet të hiqen.

Kufizimet dhe ndalimet e udhëtimit "nuk janë efektive në ndalimin e përhapjes ndërkombëtare (siç tregohet qartë nga përvoja e Omicron)", thuhet në deklaratë.

Si rezultat, këshilla e re është që të “heqin ose lehtësojnë ndalimet e udhëtimeve ndërkombëtare pasi ato nuk ofrojnë vlerë të shtuar dhe vazhdojnë të kontribuojnë në stresin ekonomik dhe social” të disa vendeve.

Në vend të ndalimeve të udhëtimit, thuhet se duhet të ketë “masa udhëtimi” për të kontrolluar përhapjen e virusit.

“Masat si maskimi, testimi, izolimi/karantina dhe vaksinimi duhet të bazohen në vlerësimet e rrezikut dhe vendet duhet të shmangin vendosjen e barrës financiare mbi udhëtarët ndërkombëtarë”, shkruan OBSH.

Organizata ka mbrojtur një qasje më të matur gjatë gjithë pandemisë, duke folur kundër ndalimeve të udhëtimit në Afrikën e Jugut kur varianti Omicron u zbulua për herë të parë dhe duke bërë thirrje që "pabarazia e thellë" në aksesin global të vaksinave të adresohet.