Lajme nga Bota

Sondazhi i ri i CNN e nxjerr Trump të preferuarin e Republikanëve

Sondazhi i ri i CNN e nxjerr Trump të preferuarin e Republikanëve

Donald Trump ka konfirmuar mbështetjen e pak më shumë se gjysmës së partisë së tij në këtë fazë të hershme të garës për nominimin republikan, sipas një sondazhi të sapo publikuar në CNN i kryer nga SSRS, duke theksuar rrugën e mundshme të ish-presidentit drejt një nominimi të tretë - dhe sfidat e tij.

Fusha republikane mbetet larg të qenit e vendosur. Në ditët që kur u zhvillua sondazhi, senatori i Karolinës së Jugut Tim Scott deklaroi kandidaturën e tij, ndërsa guvernatori i Floridës, Ron DeSantis, gjithashtu do të shpallte nominimin presidencial republikan për 2024-ën të mërkurën mbrëma në një bisedë me Elon Musk.

Trump është zgjedhja e parë e 53% të votuesve republikanë dhe me prirje republikane në zgjedhjet paraprake. Dyfishi i atyre 26% që zgjodhën DeSantis. Por sondazhi zbulon gjithashtu se një pjesë e gjerë e votuesve të rreshtuar me republikanët janë të gatshëm të marrin në konsideratë njërin nga të dy, si dhe disa kandidatë të tjerë.

Sondazhi zbulon gjithashtu se shumica e elektoratit të mundshëm tashmë kanë përjashtuar disa emra në zgjedhjet paraprake. Gjashtëdhjetë përqind thonë se nuk do ta mbështesin Christie-n për nominimin në asnjë rrethanë dhe 55% thonë se nuk do të mbështesin kurrë ish-guvernatorin e Arkansas Asa Hutchinson ose guvernatorin e New Hampshire, Chris Sununu.

Avantazhi thelbësor i Trump në mbështetjen e zgjedhjes së parë ndaj DeSantis shënon një ndryshim nga sondazhi i CNN i marsit, i cili i nxori të dy barazim.

Përafërsisht gjysma e votuesve republikanë dhe me prirje republikane, 52%, mendojnë se ka shumë të ngjarë që Trump të fitojë nominimin presidencial të partisë për një cikël të tretë, me 35% të tjerë që thonë se është disi e mundshme dhe vetëm 13% thonë se nuk ka shumë gjasa.