Lajme nga Bota

Spanja, Irlanda dhe Norvegjia njohin Palestinën si shtet të pavarur

Spanja, Irlanda dhe Norvegjia njohin Palestinën si shtet të pavarur

Spanja, Irlanda dhe Norvegjia kanë njoftuar këtë mërkurë se nga 28 maji do ta njohin Palestinën si shtet të pavarur. Ky vendim, i cili u njoftua në konferenca të ndryshme për media nga kryeministrat e këtyre vendeve, ka nxitur kundërshtim të ashpër nga Izraeli dhe gëzim nga palestinezët.

Reagimet Ndërkombëtare

Kryeministri i Irlandës, Simon Harris, e quajti këtë një vendim historik dhe theksoi se njohja e Palestinës është një hap drejt paqes në Lindjen e Mesme. Kryeministri i Norvegjisë, Jonas Gahr Store, deklaroi se vendi i tij do ta njohë zyrtarisht Palestinën nga 28 maji, duke theksuar se kjo njohje mbështet planin për paqe arabe. Kryeministri i Spanjës, Pedro Sanchez, gjithashtu njoftoi njohjen e Palestinës si shtet të pavarur në të njëjtën datë.

Kundërshtimi nga Izraeli

Izraeli ka reaguar menjëherë duke tërhequr ambasadorët e tij nga Norvegjia dhe Irlanda. Ministri i Jashtëm i Izraelit, Israel Katz, kritikoi vendimin, duke thënë se ai shpërblen terrorizmin dhe mund të pengojë përpjekjet për arritjen e një armëpushimi në Gazë.

Vendimi i këtyre tre vendeve për të njohur Palestinën si shtet të pavarur shënon një zhvillim të rëndësishëm në politikën ndërkombëtare, duke reflektuar ndryshime në qasjen ndaj konfliktit izraelito-palestinez.