Lajme nga Bota

Spektakël në qiell. Fenomeni i 21 dhjetorit ka ndodhur vetëm në epokën e Mesjetës

Spektakël në qiell. Fenomeni i 21 dhjetorit ka ndodhur vetëm

Muajin tjetër, Jupiteri dhe Saturni do të shfaqen më afër në qiell natën, dhe ky fenomen ka ndodhur për herë të fundit në epokën e Mesjetës. Dy planetët gjigantë të gaztë do të jenë vetëm 0.06º larg, duke formuar një ‘planet të dyfishtë’ që do t’u japë shkencëtarëve pamjet më të rralla të kapura ndonjëherë.

Fenomeni i njohur si 'Lidhja e Madhe', do të ndodhë natën e 21 Dhjetorit, 2020. Herën e fundit që këta dy planetë u afruan kaq afër ishte në vitin 1623 - por në 13º në lindje të diellit, askush nuk ka mundur ta shikojë. Fenomeni i plotë ku u bë i dukshëm ndodhi në 4 mars 1226.

Spektakli i muajit të ardhshëm do të jetë i dukshëm në të gjithë botën vetëm nëse do të ketë shumë re që mund ta pengojnë.

Astronauti Patrick Hartigan tregon: Këto bashkime janë mjaft të rralla, ndodhin një herë në 20 vjet apo më shumë, por ky bashkim është jashtëzakonisht i rrallë për shkak të asaj se sa afër planetit do të shfaqen me njëri-tjetrin. Në mbrëmjen e afrimit më të afërt në 21 Dhjetor ata do të duken si një planet i dyfishtë, i ndarë nga vetëm 1/5 e diametrit të hënës së plotë.

Spektakël në qiell. Fenomeni i 21 dhjetorit ka ndodhur vetëm

*Metro, Tiranapost.al.