Lajme nga Bota

STUDIMI/ Ndryshimet klimatike po shkaktojnë ‘divorcimet’ e albatrosëve

STUDIMI/ Ndryshimet klimatike po shkaktojnë ‘divorcimet’ e

Kur marrëdhënia përfundon, mund të jetë për shkak se ‘shkëndija’ është shuar, ose ndoshta thjesht nuk mund të gjeni kohë për njëri-tjetrin. Por a mund të shkaktojë ndryshimi i klimës ndarje?

Kjo mund të ndodhë, sipas një studimi të ri që sugjeron se albatrosët - disa nga krijesat më besnike në botë - po "divorcohen" më shumë.

Hulumtimi i botuar në revistën e Shoqërisë Mbretërore shqyrtoi 15,500 çifte riprodhuese në Ishujt Falkland gjatë 15 viteve.

Divorci i Albatrosit është në thelb vetëm mashtrim, në aspektin njerëzor. Është kur një pjesë e një çifti çiftëzohet me një individ tjetër.

Ashtu si njerëzit, albatrosët gjithashtu kanë një fazë të vështirë rritjeje, duke u përpjekur (dhe ndonjëherë duke dështuar) të kuptojnë mënyrën më të mirë për të hyrë në një lidhje.

Por në fund të fundit, kur ata gjejnë një partner të përshtatshëm, zakonisht qëndrojnë së bashku për jetën.

Vetëm 1% e albatrosëve ndahen pasi zgjedhin partnerin e tyre të jetës - shumë më e ulët se shkalla e divorcit njerëzor.

“Monogamia dhe lidhjet afatgjata janë shumë të zakonshme për ta”, thotë Francesco Ventura, studiues në Universitetin e Lisbonës dhe bashkëautor i studimit.

Por, në vitet e mbuluara nga studimi me temperatura më të ngrohta të ujit, deri në 8% e çifteve të albatrosëve u ndanë.

Studimi thotë se "divorci i nxitur nga mjedisi mund të jetë një pasojë e anashkaluar" e ndryshimit të klimës.

Normalisht, divorci i albatrosit shkaktohet kur një çift nuk arrin të shumohet, kështu që ata gjejnë partnerë të rinj në sezonin e ardhshëm.

Por gjetjet treguan se çiftet po divorcoheshin edhe nëse do kishin një sezon të suksesshëm riprodhimi.

Francesco thotë se ka dy teori të mundshme për rritjen e ndarjeve - e para është e lidhur me betejat e një marrëdhënieje në distancë, ujërat e ngrohta i detyrojnë zogjtë të gjuajnë më gjatë dhe të fluturojnë më tej.

Nëse zogjtë nuk kthehen në kohë për një sezon mbarështimi, partnerët e tyre mund të vazhdojnë me një partner të ri.

Hulumtimi vjen pasi shumë popullata ndërkombëtare të albatrosit janë në telashe.

Disa të dhëna nga viti 2017 sugjerojnë se numri i çifteve të shumimit të specieve është pak më shumë se gjysma e asaj që ishin në vitet 1980.

Francesco thotë se në Ishujt Falkland, nuk është një shqetësim i menjëhershëm për popullatën - por në zona të tjera ku popullsia e albatrosit është e kufizuar, është shqetësim.

"Temperaturat po rriten dhe do të rriten, kështu që kjo mund të sjellë më shumë ndërprerje," thotë ai.

Tiranapost.al