Lajme nga Bota

Vrasës serial lind apo bëhesh? Ja çfarë ka zbuluar neuroshkenca

Vrasës serial lind apo bëhesh? Ja çfarë ka zbuluar

Më 13 Nëntor 2020, Peter Sutcliffe vdiq i pa ngushëlluar në Spitalin Universitar të North Durham pasi refuzoi trajtimin për Covid-19. I njohur si Yorkshire Ripper, Sutcliffe u dënua për vrasjen e 13 grave dhe vrasjen në tentativë të shtatë të tjerëve mes viteve 1975-1980. Në asnjë moment Sutcliffe nuk u tregua i penduar për atë që kishte bërë.

Ted Bundy (konfirmuar 30 vrasje) Pedro Rodrigues Filho (konfirmuar 70 vrasje) Luis Garavito (konfirmuar 138 vrasje të fëmijëve në rrugë).

Lidhur me këto ngjarje natyrshëm lind pyetja: A ishin ata vrasës të lindur apo diçka i ndryshoi ata dhe i bëri vrasës serialë?

Neuroshkencëtari Jim Fallon kishte pak dyshime. Lindin vrasës psikopatë dhe ai besoi se kishte filluar të gjente prova për ta provuar atë.

Avokatët i kishin dërguar Fallon skanimet e trurit të vrasësve të dënuar me shpresën se ai mund të tregonte se kishte diçka që nuk shkonte me trurin e tyre që ndoshta do t'u jepte atyre një dënim më të lehtë, ose ndoshta do t'i ndihmonte t'i shpëtonin dënimit me vdekje. Pas disa vitesh, Fallon kishte filluar të shihte një model.

Vrasës serial lind apo bëhesh? Ja çfarë ka zbuluar

Për të provuar idetë e tij në mënyrë objektive, ai ngriti një gjyq të verbër. Kolegët i dërguan 70 skanime të trurit: disa ishin të njerëzve me një diagnozë, të tilla si skizofreni ose depresion, disa ishin nga njerëz pa diagnozë dhe disa ishin nga vrasës të dënuar.

Fallon identifikoi me sukses të gjithë  skanimet e trurit të vrasëve.

"Ata të gjithë kishin një gjë të përbashkët," thotë Fallon, "një humbje e funksionit në korteksin orbital, mbi sytë, i cili është qarku që kodon për etikë, moral, ndërgjegje dhe kur kjo është zhdukur, ose nuk zhvillohet, jo vetëm që një person nuk ka ndjenjë morali, por gjithashtu ka pak kontroll mbi impulset e tij”.

Por Jim Fallon priste një surprizë të pakëndshme.

Fallon kishte rregulluar skanime të trurit PET për dhjetë anëtarë të familjes së tij si kontrolle për një projekt që ai po kryente për cenueshmërinë ndaj sëmundjes Alzheimer. Duke parë këto skanime një pasdite tetori, ai u trondit kur pa një që dukej tamam si, me fjalët e tij, ‘truri më i keq vrasës serial’. Kur ktheu kodin, ai zbuloi se po shikonte një skanim të trurit të tij.

‘E dini, unë jam duke studiuar vrasës serial dhe kam një tru që duket tamam si një prej tyre. Gjërat e vërteta që ndodhin në jetën tuaj shpesh janë mjaft të çuditshme. '

Kishte më shumë... Fallon gjithashtu kishte ekzaminuar ADN-në e familjes së tij si pjesë e projektit të Alzheimerit. Kur i kontrolloi, gjeti se kishin kombinime normale dhe të ekuilibruara. Përveç njërit.

‘Njëri kishte të gjithë këta shënues që ishin vërtet me rrezik të lartë për dhunë’, thotë Fallon. ‘Dhe, natyrisht, doli të isha përsëri unë. Tani, u bë pak më serioze, sepse kisha edhe modelin e trurit dhe gjenetikën që ishin shumë në përputhje me një vrasës të lajmeve vërtet të këqija, një psikopat vërtet'

Nëse hulumtimi i Fallon ishte i drejtë dhe ai ishte i sigurt se ishte, atëherë si ndodhi që ai nuk ishte një vrasës, një Peter Sutcliffe, një Ted Bundy, apo një Luis Garavito?

Ai zbuloi se ndërsa anomalia e trurit dhe gjenet e lidhura me agresionin dhe dhunën ishin shkaqe të domosdoshme të agresionit psikopatik, ato nuk ishin të mjaftueshme. Duhej të kishte diçka tjetër. Dhe për Fallon, kjo ‘diçka tjetër’ mund të vijë nga fëmijëria.

Besimi i Fallon se fëmijëria e tij e lumtur dhe e sigurt mund ta ketë mbrojtur atë e bëri atë të rimendojë disa nga idetë e tij të mbajtura prej kohësh. Ndoshta neuroshkenca nuk i kishte të gjitha përgjigjet në fund të fundit?

‘Për të gjithë kolegët e mi unë isha si Z. Genes,’ thotë Fallon, ‘gjenetika kontrollon gjithçka. Por ishte si shaka me mua.

Për Fallon, ekzistojnë tre përbërës të nevojshëm që, kur bashkohen, mund të prodhojnë vrasës psikopatë.

E para është një humbja e funksionit në lëvoren orbitale e cila mund t'i lërë njerëzit të paaftë për vendimmarrje etike dhe gjithashtu i bën ata më pak të aftë për të kontrolluar impulset e tyre.

E dyta janë gjenet trashëguese, siç është gjeni MAOA, që predispozojnë një person ndaj agresionit dhe dhunës.

Dhe e treta, të kesh një fëmijëri pa dashuri, afeksion dhe kujdes që nuk arrin të mbrojë njerëzit nga psikopatologjia e tyre e fshehtë. Peter Sutcliffe, Ted Bundy, Pedro Rodrigues Filho dhe Luis Garavito të gjithë kishin fëmijëri të trazuar ose abuzive.

Ne filluam duke pyetur nëse vërtet ka vrasës të lindur natyrshëm. Epo, duket se përgjigjja është po dhe jo. Më mirë të themi se ka vrasës të mundshëm të lindur natyrshëm.

Nëse realizohet ai potencial i tmerrshëm duket se varet nga ndikimet mjedisore dhe në veçanti, nga dashuria e dhënë, apo e mohuar, në fëmijërinë e hershme.

 

*Artikulli i marrë nga Psychology Today. Përkthyer dhe përshtatur për Tiranapost.al.