Aktualitet

Mbi 1.2 milion shqiptarë të punësuar, por vetëm gjysma marrin pagë

Mbi 1.2 milion shqiptarë të punësuar, por vetëm gjysma

Sipas Institutit të Statistikave, në Shqipëri janë të punësuar 1 milion e 230 mijë persona, por më pak se gjysma e tyre janë të punësuar me pagë. Sipas shifrave, 44.5% janë të punësuar me pagë, 34% janë të vetëpunësuar dhe 21.6% janë punëtorë pa pagesë në biznesin e familjes.

Sipas INSTAT, 28.7% e grave të punësuara dhe 15.9% e burrave të punësuar janë punëtorë pa pagesë të familjes.

Po cilët janë sektorët ku punësohen shqiptarët?

Sipas shifrave, 37.4% janë të punësuar në bujqësi. Me tregti sigurojnë pagën 25.7% e të punësuarve. Në fushën e shërbimeve jo tregtare janë 17.2% e forcave të punës. Në sektorin e prodhimit, punësimi është 10.6%, për të vazhduar më pas me ndërtimin, me 7%, dhe industritë e tjera me 2.2%.

Bazuar në vlerësimet e Anketës së Forcave të Punës, gjatë vitit 2018, numri i personave në forcën e punës është 1 milion e 404 mijë persona. Femrat përbëjnë 43,7 % të forcës së punës dhe meshkujt 56,3 %. /Tiranapost/A.C