Aktualitet

Ministri holandez zbut qëndrimin ndaj Shqipërisë: Do e kthejmë temën e negociatave në maj, jemi të gatshëm të ndihmojmë

Ministri holandez zbut qëndrimin ndaj Shqipërisë: Do e

'Shqipëria ka bërë hapa pozitivë në forcimin e sundimit të ligjit. Këshilli i Europës do të votojë sërish për hapjen ose jo të negociatave për integrim në BE të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut përpara Samitit të Ballkanit Perëndimor, në Kroaci në majin e 2020-ës'.

Kështu është shrpehur ministri holandez  Stef Blok, në një intervistë për median serbe Danas, ku thekson se Holanda mbështet Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut në integrimin europian. Për Shqipërinë thotë se ka ecur para me reformën në Drejtësi, duke shtuar se ka ende punë për të bërë e ndërsa për M. Veriut vlërësoi marrëveshjen e emrit me Greqinë.

Pjesë nga intervista:

Zvarritja e fillimit të bisedimeve të pranimit BE-Maqedoni e Veriut u pa në rajon  si një zhgënjim dhe një “gabim historik”. Holanda, në rastin e Shqipërisë, mbështeti “veton franceze”. A mundet që vonesa të rrezikojë seriozisht perspektivën evropiane të rajonit, për shembull, duke i rikthyer nacionalistët në Shkup?

Blok: Perspektiva e BE-së për të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor është padyshim, megjithëse Holanda fuqimisht i mbështet ato. Vendi im përshëndeti përparimin e bërë në të dy vendet që përmendni. Për sa i përket Maqedonisë Veriore, është arritur shumë kur bëhet fjalë për sundimin e ligjit. Për më tepër, Marrëveshja e Prespës midis Greqisë dhe Maqedonisë Veriore është me të vërtetë një shembull për rajonin. Gjithashtu, unë mirëprita hapat pozitivë të Shqipërisë. Një rezultat i veçantë ishte procesi i verifikimit të gjyqtarëve dhe prokurorëve. Ka pasur reforma të rëndësishme ligjore dhe janë krijuar institucione të reja gjyqësore. Sidoqoftë, përpara fillimit të negociatave të pranimit, Shqipëria duhet të tregojë rezultate të qëndrueshme në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Këshilli Evropian do të kthehet në temë (negociatat e pranimit) përpara Samitit të Ballkanit Perëndimor në maj 2020. Si më parë, ne do të mbështesim Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë në punën e tyre për të ardhmen në BE. Periudha e ardhshme mund të përdoret për të reformuar më tej sundimin e ligjit. Të dy qeveritë njoftuan se do të vazhdojnë me këto reforma. Ne jemi të gatshëm t’i ndihmojmë ata.

A është ngadalësimi i Evropës duke hapur më shumë hapësirë ​​për manovrim tek aktorët e tjerë ndërkombëtarë – si Rusia, Kina dhe Turqia – në Ballkanin Perëndimor? Autoritetet serbe gjithashtu duket se kanë mirëpritur, në një mënyrë pak a shumë latente, vendimin për shtyrjen e tij, pasi gjoja justifikon politikën e jashtme “midis Perëndimit dhe Lindjes”.

Blok: Nuk besoj se kjo do ta drejtojë rajonin drejt faktorëve të tjerë të jashtëm. Të dy vendet kandidat të BE-së dhe vendet e Ballkanit Perëndimor mbeten të përkushtuar ndaj perspektivës evropiane të rajonit. Për më tepër, BE-ja mbetet deri tani partneri më i madh tregtar, investitori i huaj dhe partneri i bashkëpunimit në rajon. Për shembull, 67 përqind e eksporteve serbe shkojnë në BE, dhe 70 përqind e IHD-ve në Serbi vijnë nga vendet e BE-së. Sigurisht, vendet e Ballkanit Perëndimor janë të lirë të marrin vendime sovrane në lidhje me marrëdhëniet e tyre me vendet e treta ose organizatat ndërkombëtare. Sidoqoftë, anëtarësimi në BE nënkupton gjithashtu përgjegjësi për aderimin në politikën e përbashkët të jashtme dhe të sigurisë të BE-së.

Intervistën e plotë të ministrit të jashtëm holandez e gjeni në këtë link./ Tiranapost.al. E.B