Modë

Rrobat e së ardhmes do të jenë prej rrushi?

Rrobat e së ardhmes do të jenë prej rrushi?

Në një botë që lufton të prodhojë pa një impakt të lartë mjedisor, sektorët e modës dhe veshjeve luajnë një rol të rëndësishëm.

Për prodhimin e veshjeve, kompanitë përdorin lëkurat e kafshëve, duke ndikuar negativisht në ekosistem. Për të kapërcyer këtë problem, sipërmarrësi italian Gianpiero Tessitore ka krijuar një lloj të ri pëlhure të krijuar nga mbetjet e rrushit: lëkura e tij.

Biomaterial që vjen nga vreshtaria
Ideja fillestare i atribuohet arkitektit Gianpiero Tessitore, themeluesit të Vegea, një kompani e specializuar në inovacionin teknologjik në lidhje me materialet që do të përdoren për modën, mobiljet, paketimin, automobilat dhe transportin.

Konkretisht, puna e Vegea-s është fokusuar në të ashtuquajturat biomateriale, pra ato me origjinë biologjike të karakterizuara nga një ndikim minimal mjedisor. Lëkura e verës është një nga këto, e cila vjen nga një trajtim i veçantë i fibrave dhe vajrave. Një lëkurë e vërtetë që rrjedh nga prodhimi i verës, pra 100% bimore, e përbërë nga lëkurat e rrushit, farat dhe kërcellet e rrushit që mbeten pas procesit të përzgjedhjes së rrushit.

Rrobat e së ardhmes do të jenë prej rrushi?

Projekti Vegea, i cili filloi në vitin 2013 dhe mori patentën në 2016, është zhvilluar me vite kërkime në bashkëpunim me qendra të ndryshme të specializuara në fibrat bimore, përfshirë Universitetin e Firences.

Një alternativë eko e qëndrueshme
Ajo që e bën këtë material kaq të virtytshëm është territorit dhe burimet e mëdha. Një faktor tjetër që bën diferencën në zgjedhjen e lëkurës së verës është mungesa e kimikateve ndotëse në brendësi të saj, e kombinuar me faktin se as edhe një pikë ujë nuk duhet për prodhimin e saj. Gjithashtu është alternativa që ndryshe nga pëlhurat prej lëkurat shtazore dhe sintetike, përveçse nuk shkakton dëme në mjedisin atmosferik nga pikëpamja e ndotjes së mundshme, i lejon njeriut të shmangë ndikimin negativ në ekosistem pasi nuk ndikon aspak në faunë.

Është pikërisht për këtë arsye që produkti në fjalë përcaktohet si dhe i gjelbër edhe pa mizori, pasi për krijimin e tij nuk abuzohet me kafshët.