Shëndeti

Ndodh për herë të parë, krijohen veshkat "in vitro"

Ndodh për herë të parë, krijohen veshkat "in

Ndërtohen veshkat e para në miniature në çdo detaj, duke përfshirë rrjetin kompleks të enëve të gjakut që ofron oksigjen dhe lëndë ushqyese, duke i hequr substancat e mbeturinave dhe duke favorizuar komunikimin mes qelizave.

Ky është rezultati i botuar në revistën “Nature Methods”, nga studiuesit e “Brigham Women’s Hospital” të Harvardit, të udhëhequr nga Jennifer Lewis dhe Ryuji Morizane.

Veshkat e vogla u rritën në laborator nga qelizat e nxehta duke përdorur devijimin 3D.

Në vitin 2015 Morizane kishte zhvilluar një metodë për të bërë miniveshkat 3D nga qelizat burimore të njeriut, por mungonte një sistem i plotë i enëve të gjakut.

Grupet e tjera kërkimore në botë kanë arritur të ngrohin veshkat "in vitro" duke i futur ato në kafshë, të lidhura me sistemin e tyre të enëve të gjakut.

Tani është bërë një hap përpara sepse miniveshkat u janë nënshtruar përpjekjeve për të prodhuar kalimin e lëngjeve, të cilat kanë stimuluar indet për të krijuar rrjete më të matura të enëve të gjakut të zhvilluara në të gjithë organizmin./Tiranapost.al/