Aktualitet

Një shëtitje dhe pak histori për fshatin Santa Claus. Aty ku Krishtlindje ka çdo ditë

Një qytet në Shtetet e Bashkuara mban emrin Santa Claus që nga shekulli i 19-të. Meqë jemi në periudhën e Santa-s a jeni kuriozë të dini se si jetohet atje? Le të shkojmë për një shëtitje.

Pjesa jug-perëndimore e Indiana-s përfshin zonat amerikane me emrat: Evansville, Jasper, Boonville, Dale.

Image result for Evansville winter

Pasi kalon Route, 162 kilometra më tej është një tabelë ku lexon Christmas Star. Sapo afrohesh aty, është tabela që kërkojnë të gjithë; Santa Claus, 4 milje larg. Sapo kalon katër miljet, shihet Babagjyshi i madh në këmbë, sigurisht një statujë gjigante që tregon se futesh në botën e Santa Claus.

Image result for Route Santa

Aty jetojnë 2500 njerëz dhe quhet fshati i Krishtlindjeve. Rrugët janë më gurë të vegjël ndërkohë që rrugët kryesore kanë emrat e burrave amerikanë të mençur. Melchior, Balthazar dhe Kaspar. Në Santa Claus të Indianës, Krishtlindjet festohen 365 të vitit.

Image result for Santa Claus village

Michael Johhanes, i cili jeton atje prej 27 vitesh thotë se nuk feston sepse në fakt atje është festë gjithmonë: “është pjesë e jetës sonë, nuk presim Krishtlindjet sepse Krishtlindje kemi çdo ditë”, thotë ai. Në shekullin e 19-të, qyteti quhej Santa Fee. Por, kur banorët kërkuan një zyrë postare, iu kërkua të zgjidhnin një emër tjetër. Kështu në vitin 1856 ata u identifikuan edhe më zyrtarisht si qyteza Santa Claus.

Image result for Santa Claus village

Por jo vetëm kaq, pasi për këtë vend është edhe një histori shumë e bukur. Në prag të Krishtlindjes, banorët e Santa Fee u përpoqën të zgjedhin një emër të ri. Ata rrinin ulur rreth vendeve të ndara me disa dyer të mëdha edhe pse nuk kishte shumë të tilla.

Një ditë ata ishin mbledhur duke u ngrohur në zjarr, aty ndodhej edhe një vajzë e vogël dhe kur u hap porta e madhe ajo dëgjoi këmbanë-n duke rënë dhe tha me zë të lartë; Është Santa Claus! Por ai që u shfaq ishte Wittenbach, një predikues që kishte shkuar të vizitonte qytezën me një kalë. Kështu ai u zgjodh përgjegjësi i qytezës. Rreth vitit 1914, ai filloi të merrte letra me dëshira të shkruara, dhe mendohej se do i dërgonte tek Santa Claus.

Kështu postieri filloi të dilte çdo muaj duke mbledhur letrat e fëmijëve dhe jo vetëm. Pas hapjes së zyrës së postes, filluan të vinin letra për njerëzit e qytezës.  Zyra e postës tani merr 20,000 letra çdo vit, nga e gjithë Amerika dhe bota. Disa zarfe thjesht thonë: Santa Claus, Poli i Veriut.. Ndërsa këngët festive dhe ajri i freskët që sjell dëbora ngroh zemrat e njerëzve, dritat ndriçojnë kudo në rrugë dhe tradita vazhdon ende sot...Tiranapost.al 

The old church and post office in Santa Claus, Indiana

Where the magic happens: inside the letter-writing nerve centre

Kringle Place, the main shopping area in Santa Claus

Santa Claus and one of his little helpers

The Armstrong family

Image result for Santa Claus village