Opinion

Flavio Briatore: Bota e punës është plot me sakrifica! Të rinjtë sot flasin deri në 3 të mëngjesit, por s'janë të disponueshëm për të punuar

Flavio Briatore: Bota e punës është plot me sakrifica! Të

Sipërmarrësi Italian, Flavio Briatore në një intervistë për Corriere della Sera shprehu keqardhje për qëndrimin e disa të rinjve të cilët nuk kanë vullnet për të punuar.

"Kërkojnë punë me shpresën se nuk e gjejnë dhe i gjithë faji është i të ardhurave nga shtetësia, që është bërë ambicia e tyre e vërtetë", thotë Briatore.

Flavio Briatore, 72 vjeç gjendet në pozicionin e shumë menaxherëve të tjerë të restoranteve që që po përpiqen të gjejnë kamerierë dhe kuzhinierë për bizneset e tij, por vështirë.

“Kam rreth njëzet biznese midis Italisë dhe jashtë vendit: nuk kam probleme me rekrutimin e personelit në Dubai, nuk kam probleme në Arabinë Saudite. Ka probleme në Itali, në Angli dhe deri diku edhe në Francë. Në Angli më shumë për shkak të Brexit-it, në Itali kryesisht për shkak të të ardhurave nga shtetësia, që është kthyer në ambicien e vërtetë të të rinjve. Pyetja e parë që dëgjoj nga shumë djem gjatë intervistave është nëse mund ta kenë pushimin e fundjavës. Unë as nuk i marr parasysh këto këtu, nuk dua t'i shoh më."

Briatore, a nuk është legjitime të mësosh për kushtet e punës - orët, paga - në zgjedhjen e një vendi pune?

“Po, por nëse një djalë aplikon për të punuar në biznesin e restoranteve, nuk do ta ketë fundjavën falas. Çështja është se djemtë aspirojnë të mos punojnë, të marrin të ardhurat e nënshtetësisë. Në kohën time ambicia ishte të bëhesha punonjës: tani është të marr subvencionin”.

Por nuk është kështu për të gjithë…

“Jo, ka djem të mirë dhe ata gjithashtu kanë një karrierë. Me mua, nëse je i mirë, i bashkohesh një grupi ndërkombëtar që të bën të rritesh. Por shumë nuk duan të sakrifikojnë veten, janë të fiksuar në rrjetet sociale dhe mendojnë se ky është realiteti. Ata chatojnë deri në orën 3 të mëngjesit, por nuk janë të disponueshëm për të punuar. Unë kam drejtues të lartë që përgjigjen gjithmonë në celular”.

Por a nuk mendoni se disponueshmëria shumëvjeçare është e gabuar? Nevoja për një ekuilibër më të mirë midis punës dhe jetës private doli nga pandemia, veçanërisht në sektorë kërkues si ushqimi.

“Sigurisht, ka momente në të cilat njeriu mund ta lejojë veten të shkëputet, por nëse ke përgjegjësi ose një rol të caktuar në disa situata, duhet të jesh aty. Restorantet janë të hapura në mbrëmje, fundjavë dhe pushime. Kjo nuk mund të ndryshohet. Bota e punës është një botë sakrificash. Nëse do të bësh diçka në jetë, duhet të bësh sakrifica”.

Ndoshta këta të rinj kanë prioritete të tjera dhe nuk janë të gatshëm të sakrifikojnë mbrëmjet dhe fundjavat për paga që ndonjëherë mund të jenë shumë të ulëta në këtë sektor. Konceptimi i tyre për një "frymë sakrifice" mund të jetë i ndryshëm nga ai i gjeneratave të mëparshme, nuk mendoni?

“Ne nuk mund të ndryshojmë të gjithë sistemin e punës për fëmijët që nuk duan të punojnë. Unë jam ai që paguaj mirë dhe që i paguaj të gjithë. Me mua kontrata bazë fillon me 1800-2000 euro neto në muaj. Praktikanti paguhet gjithashtu. Kushdo që hyn në grupin tim trajnohet, merr kurse, paguhet. Dhe nëse je i mirë rritesh, ka nga ata që marrin 4-5-10 mijë euro e më shumë. Por problemi është se fëmijët e kanë humbur vlerën e punës së tyre: si i ri kam mbledhur mollë për dy qindarka dhe e kam bërë me pasion. Tashmë qëllimi është e kundërta, të mos punohet. E përsëris: faji i të ardhurave të shtetësisë, një katastrofë e vërtetë. A e dini cila është zgjidhja?”.

Cila?

“Të pezullohet nga prilli në tetor, në mënyrë që Italia, një vend me 7000 kilometra vijë bregdetare që lulëzon në turizëm, të mos e gjejë veten pa punëtorë sezonalë. Gjithsesi, ata që janë të mirë gjejnë menjëherë një punë të qëndrueshme. Të ardhurat e nënshtetësisë do t'i mbaja vetëm për familjet në nevojë, por do t'i bllokoja për të rinjtë. Zvogëloni pykën tatimore. Nëse shteti merr më pak taksa, punonjësit i mbeten më shumë të ardhura. Kjo do të ndihmonte, ndoshta edhe të rinjtë do të gjenin më shumë motivim. Shpresoj që ta gjejnë sërish pasionin e tyre për punën, duhet ta duan atë që bëjnë”.