Opinion

Unë jam një 'gen Z' dhe kam filluar punë, por orari 9 me 5 më ka tronditur!

Unë jam një 'gen Z' dhe kam filluar punë, por orari 9

Ky shkrim flet për Piper Hansen, një 23-vjeçare që sapo filloi punën e saj të parë full-time në Louisville, Kentucky.

Mua në pëlqen shumë puna që bëj, por është e vështirë të mos mendoj se merr pjesën më të madhe të jetës sime. Kam punuar full-time për vetëm disa muaj që nga diplomimi në pranverë, dhe tashmë ndihem shumë e ngarkuar nga ky ritëm.

Si mund të siguroj të ushqehem mirë, shoh miqtë dhe marr kohë për hobet e mia? Si supozohet të vendos jetën time të tërë në një orar pune 9-5?

Zakonisht zgjohem rreth orës 7 a.m., dhe jam në punë nga ora 10 a.m. deri në 7 p.m. Kur vij në shtëpi pas punës, ka shumë pak kohë për të dalë me qenin dhe gatuar darkën. Jam në shtëpi vetëm për disa orë para se të përgatitem për të fjetur rreth orës 11 p.m.

A duhet të jetë jeta kështu?

Së fundi, ka patur një diskutim në rrjet, i nxitur nga një video virale në të cilën një punonjëse Gen Z qante për mungesën e kohës për të jetuar jetën me kërkesat e një jave pune 40-orëshe. Disa njerëz ishin të ndjeshëm, duke thënë se ndiheshin njësoj.

Disa komentues thanë se Gen Z është i butë dhe duhet të përgatitet dhe të mësohet me këtë, sepse kjo është rruga.

Është vërtetë depresive të jetosh kështu

Përpiqem të planifikoj kohë për të bërë gjëra me mikun tim, që jeton afër, por njëri prej nesh gjithmonë është i lodhur nga dita e punës ose duhet të zgjohet herët në mëngjesin e ardhshëm.

Ndihet sikur ka vetëm kohë për të punuar dhe shkuar në shtëpi për të pushuar para se puna të nisë përsëri — është e çuditshme. Kështu nuk supozohet të jetojnë njerëzit.

Ndoshta nëse shumë prej nesh e kuptojnë këtë, ne mund të ndryshojmë gjërat. Më e mira është e mundur. Dua të kishte më shumë opsione për orare pune.

Në fakt, nuk është se nuk më pëlqen puna ime, sepse po më pëlqen. Por ndihet sikur merr pjesë në pjesën më të madhe të jetës sime.

Doja të kishte më shumë mundësi për orare që janë të favorshme për të pasur vërtetë një jetë jashtë punës. Nuk dua që 45 vitet e mia të jenë të njëjta si këto muajt e fundit, që jam kthyer në shtëpi për të ngrënë darkë, pushuar dhe pastaj kthyer përsëri në punë. Dua të jetoj edhe unë jetën time.

Dua të kem një jetë më fleksibël, ku mund të shkoj në zyrë për një takim në mëngjes, pastaj të hash drekën në shtëpi dhe të kesh kohë për të bërë disa detyra në pasdite. Dua të kem mundësinë për të punuar më shumë nga largësia.