Opinion

Volodymyr Zelensky për arsyen pse Ukraina duhet ta mposht Putinin

Volodymyr Zelensky për arsyen pse Ukraina duhet ta mposht Putinin

Ai nuk ka dashur kurrë një luftë dhe ai nuk e ka përgatitur vendin e tij për një të tillë. Ai mund të citojë Ëinston Churchill, por ai nuk është Churchill. Ai vishet me ngjyrë ushtarake, por planet e betejës ua lë gjeneralëve të Ukrainës. "Njerëzit janë udhëheqës", deklaron Volodymyr Zelensky. Njeriu që populli ukrainas zgjodhi si president në vitin 2019 për shkak të rolit të tij kryesor në një serial televiziv të quajtur "Shërbëtori i Popullit", në jetën reale është bërë shërbëtor i popullit të tij - përfaqësuesi i tyre dhe mishërimi i shpirtit të tyre.

Aq e madhe është tragjedia reale që i ka ndodhur kombit të tij, sa nuk ka vend për aktrim. Ai flet për nevojën e Ukrainës për armë, pikëpamjet e tij për Presidentin Joe Biden dhe mbështetësit e tij të tjerë perëndimorë, se çfarë do të thotë fitorja. Por Zelensky flet më fuqishëm për çnjerëzimin e komandantëve rusë të drejtuar kundër tij.

"Pushtuesit nuk vajtojnë as viktimat e tyre. Kjo është diçka që nuk e kuptoj. Rreth 15,000 [ushtarë rusë] janë vrarë në një muaj… Vladimir Putin po i hedh ushtarët rusë si trungje në furrën e një treni. Dhe as nuk po i varrosin… Kufomat e tyre janë lënë në rrugë. Në disa qytete të vogla, ushtarët tanë thonë se është e pamundur të marrësh frymë për shkak të… erës së keqe të mishit të kalbur.”

Ai e krahason pamëshirshmërinë e makinës së luftës së zotit Putin me dhembshurinë e ushtarëve dhe vullnetarëve që mbrojnë qytetet e Ukrainës.

"Ushtarët tanë të patrembur po mbrojnë Mariupolin tani... Ata mund të ishin larguar shumë kohë më parë, por ata nuk po largohen nga qyteti."

Pas 31 ditësh bombardimesh dhe rrethimi, ata janë ende duke luftuar – jo sepse e urdhëroi zoti Zelensky, por sepse ata thonë se duhet të qëndrojnë dhe të varrosin të vrarët në aksion dhe të shpëtojnë jetën e të plagosurve…”[Dhe] për sa kohë që njerëzit janë ende ende... të gjallë, ne duhet të vazhdojmë t'i mbrojmë ata. Dhe ky është ndryshimi thelbësor midis mënyrës se si palët kundërshtare në këtë luftë e shohin botën.”

Putin dhe Zelensky janë të dy rusishtfolës vendas, por ata flasin një gjuhë tjetër pushteti. Bota e zotit Putin, ku jeta është e lirë dhe historia u përket njerëzve të mëdhenj, nuk ka vend për keqardhje dhe vend për Ukrainën.

“Unë nuk mendoj se ai vizualizon në mendjen e tij të njëjtën Ukrainë që ne shohim”, thotë Zelensky. “Ai e sheh Ukrainën si një pjesë të botës së tij, botëkuptimit të tij, por kjo nuk korrespondon me atë që ka ndodhur gjatë 30 viteve të fundit. Nuk mendoj se Putin ka qenë në një bunker për dy javë apo gjashtë muaj, por për më shumë se dy dekada.”

Për zotin Putin, forca do të thotë dhunë. Kushdo që është shumë i mprehtë për të derdhur gjak është i dobët. Kjo shpjegon pse ushtria ruse po përdor të njëjtat metoda në territorin e pushtuar që përdori në Donbas në vitin 2014. “Ata po rrëmbejnë kryetarët e qyteteve tona”, thotë Zelensky. “Ata vranë disa prej tyre. Disa prej tyre nuk mund t'i gjejmë. Disa prej tyre i kemi gjetur tashmë, dhe ata kanë vdekur. Dhe disa prej tyre u zëvendësuan… Të njëjtët njerëz po i kryejnë këto operacione.”

Por nëse dobësia do të thotë njerëzim, atëherë është kjo dobësi që e bën zotin Zelensky të fortë – dhe është arsyeja pse flamuri ukrainas fluturon mbi Whitehall dhe Pennsylvania Avenue.

Ai thekson se cili do të jetë ky përfundim: "Ne besojmë në fitore. Është e pamundur të besosh në ndonjë gjë tjetër. Do të fitojmë patjetër sepse kjo është shtëpia jonë, toka jonë, pavarësia jonë. Është thjesht çështje kohe.” Megjithatë, arritja atje varet jo vetëm nga shpirti luftarak i ukrainasve, por edhe nga mbështetja e Perëndimit. Nëse Ukraina do të mbrojë mënyrën e saj të jetesës, ajo ka nevojë për tanke, automjete të blinduara të personelit dhe avionë ushtarakë; dhe ka nevojë për to tani.

"Perëndimi nuk mund të thotë: "Ne do t'ju ndihmojmë në javët [në vijim]", argumenton Zelensky. "Nuk na lejon të zhbllokojmë qytetet e pushtuara nga Rusia, t'u çojmë ushqim banorëve atje, të marrim iniciativën ushtarake në duart tona."

Dhe sado i fortë të jetë shpirti i popullit të Ukrainës, Rusia ka më shumë fuqi zjarri. “Rusët kanë mijëra automjete ushtarake dhe ata po vijnë, vijnë e vijnë”, thotë ai.

Zelensky e ndan NATO-n në pesë kampe. Së pari janë ata që “nuk e kanë problem një luftë të gjatë, sepse kjo do të nënkuptonte rraskapitje të Rusisë, edhe nëse kjo do të thotë shkatërrimi i Ukrainës dhe vjen me çmimin e jetëve të Ukrainës”. Të tjerët duan një fund të shpejtë të luftimeve sepse "tregu i Rusisë është i madh dhe ekonomitë e tyre po vuajnë". Një grup i tretë, më i larmishëm, vendesh "njohin nazizmin në Rusi" dhe duan që Ukraina të mbizotërojë. Atyre u bashkohen vende më të vogla liberale që duan që lufta të përfundojë shpejt me çdo kusht, sepse mendojnë se njerëzit janë të parët. Dhe të fundit janë vendet e turpëruara që duan paqen tani dhe në çdo mënyrë të mundshme, sepse ato janë "zyrat e Federatës Ruse në Evropë".

Zelensky vlerëson Amerikën dhe Britaninë. Edhe pse ai vëren se kompleksiteti i politikës amerikane ndonjëherë ka shkaktuar vonesa, ai pranon se zoti Biden është bërë gjithnjë e më i angazhuar. Por Gjermania, thotë ai, po përpiqet të vendosë një ekuilibër midis Rusisë dhe Ukrainës.

“Ata kanë një marrëdhënie të gjatë me Rusinë dhe po e shikojnë situatën nga prizmi i ekonomisë.”

I pyetur pse liderë si presidenti Emmanuel Macron i Francës nuk do të furnizonin tanke për të ndihmuar Ukrainën të fitonte, ai përgjigjet se “ata kanë frikë nga Rusia."

Zelensky është po aq i frustruar nga natyra reaktive e sanksioneve që janë krijuar për të ndëshkuar Rusinë. Sanksionet ekzistuese kanë zbrazëtira.

"Banka më e madhe ruse, Sberbank, për shembull, nuk është shkëputur nga sistemi i pagesave SWIFT, sepse është një nga mënyrat kryesore që Evropa paguan për gazin e saj. Një embargo ndaj naftës dhe gazit është diskutuar, por deri më tani nuk është zbatuar nga Evropa, megjithëse Amerika e ka urdhëruar një të tillë."

Dhe si beson Zelensky se do të duket fitorja e Ukrainës? Ai ndalon. Secili ka versionin e tij të fitores dhe humbjes. Për zotin Putin fitorja ka të bëjë me shkatërrimin e Ukrainës si antitezë e Rusisë, dhe me vrasjen e njerëzve që kanë vullnet të lirë dhe që kanë vënë jetën dhe ndjenjat njerëzore mbi shtetin, ideologjinë apo fenë. Kur Z. Zelensky më në fund flet, ai flet për jetën dhe gjithçka që ajo përfshin - njerëzimin, dhembshurinë dhe lirinë.

“Fitorja është të jesh në gjendje të shpëtosh sa më shumë jetë të jetë e mundur…sepse pa këtë asgjë nuk do të kishte kuptim. Toka jonë është e rëndësishme, po, por në fund të fundit, është vetëm territor.” Të shpëtosh të gjithë, të mbrosh të gjitha interesat duke mbrojtur njerëzit dhe të mos heqësh dorë nga territori është ndoshta një detyrë e pamundur, pranon ai.

Ai nuk e di se kur dhe si do të përfundojë, por ai thotë se "do të përfundojë me ne që ende qëndrojmë këtu duke mbrojtur" jetën në Ukrainë.

Askush nuk e di me siguri se ku ishte zoti Putin kur ushtria e tij sulmoi Ukrainën. Por Zelensky ishte në shtëpi me gruan dhe dy fëmijët e tij. “Më thanë se kishte shpërthime të forta. Pas disa minutash, mora sinjalin se një sulm me raketë ishte duke u zhvilluar.”

Menjëherë pasi Rusia sulmoi, Amerika i ofroi atij një kalim për në siguri. Ai zgjodhi të qëndrojë.

Zelensky nuk u përgatit për rolin e heroit të luftës. “Nëse nuk dini si të bëni diçka në këtë mënyrë apo në një tjetër, jini të sinqertë dhe kaq. Duhet të jesh i sinqertë, në mënyrë që njerëzit të të besojnë. Ju nuk keni nevojë ta provoni. Duhet të jesh thjesht vetvetja.”

*Interviste per the economist.