Politikë

Imagjinoni se ç’do të bënte propaganda naziste po të kishte mediet! Rama komenton ligjin anti-shpifje për “Corriere della Sera”

Imagjinoni se ç’do të bënte propaganda naziste po të

Një rregullim është i nevojshëm, theksoi Kryeministri Edi Rama në një intervistë për “Corriere della Sera”, duke iu referuar ligjit anti-shifje, apo rregullimit të përdorimit të mediave sociale.

Përveç kësaj, Rama iu referua propagandës naziste, dhe ngriti pyetjen se ccfarë do të ishte në gjendje të bënte kjo propagandë nëse do të kishtë në dispozicion mediat sociale në kohën e saj.

Ndërkohë, Kryeministri rikujtoi eksodin shqiptar në itali tridhjetë vjet më pare, duke thënë se shqiptarët mbërritën në brigjet italiane me varka “si alienët”, mbi të cilën vuri në dukje se sot shqiptarët janë integruar plotësisht në Itali dhe se ka shumë biznese italiane në Shqipëri.

Nga ana tjetër, Rama tha se hapja e negociatave varet nga Bullgaria, por kjo ‘nuk është një çështje jetë a vdekje’, por shtoi edhe se ka probleme, duke përmendur çështjen e njohjes së Kosovës nga Serbia, por sipas tij mund të ndërtojmë një rrugë të përbashkët.

“Është një moment i vështirë, pasi kriza e refugjatëve e vitit 2015 shpërtheu një valë populiste, viktima e parë e së cilës ishte procesi i zgjerimit të BE-së. Frika nuk është kurrë një këshilltare e mirë. Ne kemi bërë detyrat tona të shtëpisë. Tani fillimi i negociatave varet nga Bullgaria dhe nga efektiviteti i shtytjes së brendshme të vendeve të tjera. Por, nuk bëhet fjalë për jetë apo vdekje. Reformat bëhen sepse i nevojiten Shqipërisë, për të ndërtuar Shqipërinë moderne”, tha Rama.

Intervista e Kreut të Qeverisë me “Corriere della Sera”:

Sapo mbërritët në Itali thatë se ”po vij në shtëpinë tjetër timen”. Cilat janë perspektivat e bashkëpunimit mes dy vendeve?

Rama: Tridhjetë vjet më parë mbërritëm në brigjet italiane me varka si alienët, por që atëherë ndryshimi ka qenë i pabesueshëm, pasi sot shqiptarët janë integruar plotësisht në Itali dhe ne kemi shumë biznese italiane në Shqipëri. Megjithatë, ne duhet të përshpejtojmë çështjen e pensioneve për shumë nga bashkatdhetarë tanë që kanë punuar për vite në vendin tuaj dhe që paguajnë kontribute në thesarin italian. Kam folur për këtë me Draghin.

Kosova, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi dhe Serbia. Si janë marrëdhëniet?

Rama: Asnjëherë nuk kanë qenë më të mira, sigurisht që ka probleme si ai i njohjes së Kosovës nga Serbia, por mendoj se mund të ndërtojmë një rrugë të përbashkët. Pastaj varet nga ne nëse do të kemi sukses apo nëse duam të biem në kurthet e së kaluarës.

Ju jeni mbrojtës i rregullimit të përdorimit të mediave sociale, por a nuk cenon kjo lirinë e shprehjes?

Rama: Një rregullim është i nevojshëm, boll të shohësh se si kanë ndikuar këto vitet e fundit, nuk janë demokracitë që dalin të forta, por regjimet autokratike, imagjinoni se çfarë do të bënte sot propaganda naziste nëse do të kishte mediet sociale.

Në mars 2020, kur këtu në Itali shpërtheu pandemia, ju dërguat një ekip mjekësh dhe infermierësh, ndërsa këtë vit hapët dyert për refugjatët afganë. Ju jeni me të vërtetë një vend bujar.

Rama: E vërteta është se ne kemi një kujtesë që e ruajmë sepse nuk jemi mjaft të pasur. Italia ka bërë aq shumë për ne, sa edhe dy jetë nuk do të mjaftonin për ta falënderuar, ata pak mjekë sigurisht që nuk e kanë ndryshuar rrjedhën e luftës kundër Covid-it, por kanë mundur të tregojnë se edhe ne e përjetojmë dhimbjen tuaj. Sa për afganët, ne jemi një vend anëtar i NATO-s dhe ishte më e pakta që mund të bënim për njerëzit që ata besuan tek ne dhe punuan për ne.

Tiranapost.al