Politikë

Rama i përgjigjet propozimeve të Bashës për planin ekonomik: Lule Corone

Rama i përgjigjet propozimeve të Bashës për planin ekonomik:

Kryeministri Rama ka reaguar pas propozimeve të Bashës se si vendi të mos bjerë në krizë ekonomike për shkak të situatës së koronavirusit dhe si të ndihmohen ata që preken mëshumë. Basha bëri 6 propozime dhe një paketë me dy pika për shtresat në nevojë. 

Por Kryeministri Rama i përgjigjet: 

KY PLANI 7X7=42 QENKA LULE CORONE! ME KËTË I BIE T’IA BLUAJMË VETË KOCKËN VENDIT DHE T’U HAMË FËMIJËVE GJITHÇKA, MË SHPEJT SE SA VETË CORONA SYNON T’U MARRË FRYMËN MË TË MOSHUARVE! HAJDE PLAN HAJDE! NUK THONË KOT VESI DEL ME SHPIRTIN, S’KA CORONË QË E NXJERR! PFFFF...Ç’MASKARADË!

Propozimet e kreut të PD-së:

1.  Të pezullohen pagesat e kontributeve të sigurimeve shoqërore dhe shëndetësore për një periudhë 3-mujore (shlyerja e këtyre pagesave të bëhet me këste 12-mujore në periudhat pasardhëse).
 
2. Në rast nevoje, kur biznesi shfaq pamundësi financiare, të paguhen nga buxheti i shtetit pagat e punonjësve për një periudhë 2-mujore, sipas kritereve të mirëpërcaktuara për të shmangur abuzimin.
 
3. Përjashtimin nga tatim fitimi për 6-mujorin e parë të vitit dhe të pezullohet tatim fitimi për pjesën e mbetur të vitit (e cila të paguhet me 4 këste gjatë vitit 2021).
  
4.  Pezullimin dhe fshirjen e pagesave të faturave të energjisë dhe të ujit për të gjithë konsumatorët (familjarë nën minimumin jetik dhe biznese të vogla e të mesme) në zonat (bashkitë) ku virusi Covid-19 është shfaqur.
Gjithashtu, të pezullohet shkëputja e furnizimit me ujë dhe energji elektrike në rast të mospagesës së detyrimeve për periudhat pararendëse deri në tejkalimin e kësaj gjendje.
 
5.  Të përjashtohen nga kamat vonesat dhe gjobat për një periudhë 3 mujore.
 
6. Përjashtim nga taksa e pronës dhe nga të gjitha taksat dhe tarifat vendore për një periudhë 3-mujore në zonat (bashkitë) ku virusi Covid-19 është shfaqur.

Sa i përket mbështetjes për shtresat në nevojë ku sipas Bankës Botërore, në Shqipëri janë të paktën 300.000 familje që në kushte normale nuk sigurojnë dot ushqim të mjaftueshëm. Këtyre u shtohen edhe mijëra qytetarë të tjere që si pasojë e tërmetit jetojnë në kushte të vështira, në çadra, në pamundësi për të siguruar ushqim dhe materiale higjieno-sanitare.

Prandaj për këto shtresa i kemi propozuar këtë paketë mbështetëse qeverisë:

1. Furnizimin me ushqime dhe detergjent te te gjithe familjeve qe jane ne pamundesi ekonomike, duke perfshire qindra familje qe po jetojne ne çadra dhe ne kushte aspak te favorshme si pasoje e termetit.
 
2. Mundësi per të furnizuar me ushqime të moshuarit që jetojnë vetëm dhe janë më të rrezikuarit nëse dalin në rrugë.
 
Muaji mars shënon muajin e detyrimeve më të rënda për bizneset dhe qeveria duhet të tregohet solidare për të mbajtur në këmbë ekonominë.

Prandaj i bëj thirrje qeverisë që të ndihmojë biznesin dhe qytetarët duke shtyrë deklarimin e TVSH, pagesën e kontributeve, deklarimin e pasqyrave financiare, pagesën e kësteve mujore të tatim fitimit si dhe çdo lloj deklarimi tjetër të kërkuar me ligj gjatë kësaj periudhe.

Marrja e këtyre masave është mbështetje jetike për njerëzit sot, por edhe garanci për të mirën e përbashkët nesër. Ne nuk e dimë se sa do të zgjasë kjo krizë, por e sigurtë është që nëse nuk marrim këto masa sot, do të jetë shumë vonë nesër.