Rajoni

Dy shtete në rajon rrisin çmimin e energjisë elektrike deri në 135%

Dy shtete në rajon rrisin çmimin e energjisë elektrike deri

Kompanitë në Bosnjë-Hercegovinë dhe Serbi kanë marrë njoftime nga furnizuesit e tyre se çmimi i energjisë elektrike do të rritet deri në 70-135 përqind. Nëse çmimet e reja bëhen realitet, kompanitë do të duhet të ulin prodhimin, të pushojnë punëtorët dhe të rrisin çmimin e mallrave dhe shërbimeve.

Rritja marramendëse e çmimeve të energjisë elektrike muajt e fundit ka përmbytur të gjithë Evropën, dhe arsyet kryesore janë çmimet e emetimeve të CO2 dhe gazit natyror. Çmimet në shkëmbimet e energjisë aktualisht variojnë nga 90 deri në 200 euro për MWh. Në shkëmbimin e energjisë elektrike serbe SEEPEX, çmimi është rritur me gati 80% që nga fillimi i vitit, dhe çmimi i ditës së parë qëndron në 174 EUR për MWh. Kompanitë në Serbi dhe Bosnjë-Hercegovinë nuk blejnë energji elektrike në shkëmbime, por çmimi nuk është i rregulluar si për familjet.

Kompanitë në rajon ndjenë goditjen e parë në qershor, por rritja e çmimit në shkëmbimet e energjisë vazhdoi, kështu që ishte vetëm çështje kohe kur do të përhapej përsëri në kontratat dypalëshe.

Disa vende evropiane kanë filluar të prezantojnë masa për të ndihmuar sektorin e korporatave

Në një intervistë për Balkan Green Energy Neës në gusht, kur rritja vjetore e çmimeve ishte tashmë rreth 60%, Dejan Stoj?evski, shefi operativ i shkëmbimit të energjisë elektrike SEEPEX, paralajmëroi se bizneset që blejnë energji elektrike në tregun e lirë kanë arsye për shqetësim.

“Konsumatorët që kanë marrëveshje afatgjata për këtë vit dhe vitin e ardhshëm nuk do të preken nga rritja e çmimit, por ata që blejnë energji elektrike përmes kontratave afatshkurtra, dhe në gjysmën e dytë të vitit për vitin pasardhës, do të përballen me probleme. Ata konsumatorë që lidhën marrëveshje për vitin e ardhshëm në mars ose prill të këtij viti nuk preken sepse çmimi në atë kohë ishte rreth 60 euro," tha Stoj?evski.

Tiranapost.al