Rajoni

Greqia emëron Ioannis Sarmas kryeministër të përkohshëm

Greqia emëron Ioannis Sarmas kryeministër të përkohshëm

Presidenti i Greqisë emëroi një kryeministër të përkohshëm të mërkurën për të formuar një qeveri që do ta çojë sërish në zgjedhje vendin më 25 qershor.

Partia Demokracia e Re e kryeministrit Kyriakos Mitsotakis fitoi me 40.1% të dielën e kaluar, por nuk arriti të merrte një shumicë të plotë. Dy partitë e tjera refuzuan gjithashtu të formonin një koalicion, duke kërkuar një votim të dytë më 25 qershor.

Mitsotakis beson se një votim i dytë, i cili i jep partisë drejtuese vende bonus, do t’i japë Demokracisë së Re shumicën e nevojshme për të qeverisur e vetme. Partitë opozitare shpresojnë gjithashtu se një votim i dytë do të rrisë numrat e tyre në zgjedhje.

Të mërkurën, presidentja Katerina Sakellaropoulou ftoi liderët e të gjitha partive, pjesa e votave të të cilave kapërceu pragun e 3% për të diskutuar hapat përpara. Ftesa ishte procedurale dhe bisedimet e shkurtra nuk sollën një qeveri koalicioni.

Sipas kushtetutës së Greqisë, nëse bisedimet e koalicionit dështojnë, presidenti emëron një kryeministër të përkohshëm për ta udhëhequr vendin në një votim të përsëritur.

Sakellaropoulou emëroi Ioannis Sarmas, një zyrtar i lartë gjyqësor i cili është president i Gjykatës Helenike të Auditimit, një nga tre gjykatat e larta të vendit, në këtë pozicion.

“Është një detyrim kushtetues dhe në të njëjtën kohë detyra ime si qytetar që ta pranoj”, tha Sarmas Sakellaropoulou.

Sipas sistemit zgjedhor të Greqisë, fituesi i një votimi të dytë pas zgjedhjeve të para jo përfundimtare mund të marrë deri në 50 vende bonus për çdo pikë që fiton mbi 25%.

Për të përfituar nga vendet bonus, Demokracia e Re duhet të mbetet partia më e madhe, por kjo duket e mundshme pasi rivali i saj më i afërt, SYRIZA, ka siguruar vetëm një të pestën e votave më 21 maj. Nëse siguron sërish 40% të votave ose edhe pak. më pak, me shumë mundësi do të ketë një shumicë të qartë.

Gjithsej vendet që do të sigurojë Demokracia e Re varen nga sa parti të tjera do të hyjnë në parlament. Parlamenti i ri, i cili doli nga zgjedhjet e 21 majit do të mblidhet të dielën e ardhshme dhe do të shpërndahet një ditë më vonë përpara se qeveria e përkohshme të marrë drejtimin.