Shëndeti

5 arsye pse keni gjakderdhje pas seksit (dhe kur duhet të telefononi mjekun tuaj)

5 arsye pse keni gjakderdhje pas seksit (dhe kur duhet të telefononi mjekun


Kur vëreni disa njolla ose gjakderdhje pas seksit vaginal është e natyrshme të shqetësoheni.
Gjakderdhja postkoitale është një çështje mjaft e zakonshme me një sërë shkaqesh të mundshme.

Disa nga shkaqet sipas ekspertëve:

1. Thatësi vaginale

Nëse keni të bëni me gjakderdhje pas seksit, tharja vaginale mund të jetë fajtore. Sipas Dr. Sherry Ross , ky është një nga shkaqet më të zakonshme të gjakderdhjes postkoitale.
“Paraloja e pamjaftueshme, mospërdorimi i mjaftueshëm i lubrifikimit dhe mungesa e estrogjenit të shkaktuar nga perimenopauza dhe menopauza janë shkaqet më të zakonshme të thatësisë vaginale”, tha Ross.

2. Infeksioni

Infeksionet e majave dhe infeksionet seksualisht të transmetueshme si klamidia dhe gonhorrea mund të shoqërohen gjithashtu me gjakderdhje pas seksit, thotë Dr. Anna Barbieri .

3. Polipet e qafës së mitrës

"Këto janë të zakonshme dhe beninje – një puçër jo kanceroze në qafën e mitrës," tha Barbieri. Nëse këto stimulohen gjatë seksit, indet mund të rrjedhin gjak.

4. Shtatzënia

Kur jeni shtatzënë, të bëni seks mund të çojë në njolla ose gjakderdhje të lehtë, “të shkaktuar nga rritja e rrjedhjes së gjakut dhe inflamacioni i vaginës dhe qafës së mitrës”, tha Ross.
Ndryshimet hormonale gjatë shtatzënisë mund ta bëjnë qafën e mitrës më të butë dhe më të ndjeshme ndaj gjakderdhjes nga seksi.
Megjithatë, është mirë të kontaktoni mjekun nëse vëreni gjakderdhje të lehtë pas seksit, në mënyrë që të përjashtoni ndonjë gjë më serioze. Gjakderdhja që është e rëndë, e zgjatur ose e shoqëruar me dhimbje ose ngërçe duhet patjetër të kontrollohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

5. Kanceri

Edhe pse e rrallë, gjakderdhja gjatë marrëdhënieve seksuale mund të jetë një shenjë e kancerit të qafës së mitrës "për shkak të rritjes së vaskularitetit të qelizave anormale", tha Ross. Shpesh është një nga simptomat e para.

Kanceri i qafës së mitrës është, për fat të mirë, një nga llojet më të parandalueshme për sa kohë që ju bëni kontrolle rutinë”.
Kur të telefononi mjekun tuaj
Duhet të kontaktoni mjekun tuaj nëse përjetoni gjakderdhje pas seksit, më shumë se një here dhe zgjat me orë të tëra, tha Barbieri.