Shëndeti

5 mite rreth HIV-it që duhet t’i injoroni

5 mite rreth HIV-it që duhet t’i injoroni

Herën e fundit që Paul Thorn pa prindërit e tij, dekada më parë, ata hodhën enët që ai hëngri nga frika e infeksionit. Kur u diagnostikua me HIV, në vitin 1988, iu desh të ndalonte trajnimin si infermier.

“Kam jetuar gjithë të 20-at e mia me frikë”, thotë ai.

Tani, zoti Thorn, vështirë se mendon për virusin - përveçse merr një pilulë në ditë dhe viziton mjekun e tij dy herë në vit.

Njerëzit me HIV që marrin trajtim mund të jetojnë një jetë krejtësisht normale - dhe pikëpamjet e vjetruara dhe të pasakta se virusi që shkakton SIDA-n (HIV) mund të kapet nga ndarja e një pjate janë zhdukur kryesisht - por keqinformimet ende qarkullojnë.

'Ka një kurë'

Doreen Moraa Moracha, nga Kenia, lindi me HIV, por e mori vesh për diagnozën e saj vetëm në moshën 13-vjeçare, në vitin 2005.

Një reklamë televizive më pas e çoi atë tek një burrë në Tanzani, i cili pretendonte se ishte një shërues, ai i tha se mund të kuronte zonjën Moraa Moracha dhe nënën e saj nga HIV.

“Ne pimë ilaçin bimor që ai po shiste dhe u kthyem duke besuar se ishim HIV negativ”, tha ajo.

Ajo ndaloi marrjen e barnave të saj anti-retrovirale, të cilat parandalojnë riprodhimin e virusit - derisa u sëmur nga herpes dhe pneumoni për shkak të sistemit të saj të dobësuar imunitar.

Dhe ngarkesa e saj virale ishte aq e lartë që doktori i tha asaj nëse do të kapte një infeksion tjetër, do ta vriste atë.

I patrajtuar, HIV mund të çojë në sindromën e insuficcensës së fituar (SIDA) - një sëmundje ku trupi nuk mund të luftojë as infeksionet e lehta.

Ajo e kuptoi se burri ishte një "mashtrues". Nuk ka vaksinë apo kurë për HIV-in, por besimi në një kurë është i zakonshëm, thotë presidentja e Shoqatës Ndërkombëtare të Sidës, Dr Adeeba Kamarulzaman.

Rastet e fundit të njerëzve të shëruar nga virusi kanë rritur shpresat.

"Do të jesh gjithmonë infektues"

Joyce Mensah - e cila është nga Gana, por u zhvendos në Gjermani për t'i shpëtuar stigmës - thotë se ajo ka humbur marrëdhëniet dhe madje edhe punën e saj për shkak të keqkuptimeve për gjendjen e saj.

Stigma rrjedh nga gabimi se njerëzit me HIV janë gjithmonë në rrezik që t'ia kalojnë atë partnerit ose fëmijës së tyre, thotë ajo.

"Kur një person i tregon statusin e tij HIV një anëtari të familjes ose një partneri... njerëzit kanë këtë keqkuptim se nuk është 100% i sigurt, pasi të jesh pozitiv, ti je pozitive," thotë zonja Mensah.

Në fakt, pas marrjes së ilaçeve anti-retrovirale për një kohë mjaft të gjatë, njerëzit nuk do ta transmetojnë virusin pasi nuk ka asnjë infeksion të matshëm për tu transmetuar (megjithëse ata do të kenë ende HIV dhe do të kërkojnë trajtim gjatë gjithë jetës).

Zonja Mensah kishte katër fëmijë gjatë trajtimit - dhe asnjë nuk u infektua me virusin.
Në mbarë botën, rastet e transmetimit nga nëna tek fëmija janë përgjysmuar që nga viti 2010, pasi trajtimi është bërë më i përhapur.

Por në Ganë, vajza e zonjës Mensah u dërgua kohët e fundit në shtëpi nga shkolla e saj me besimin e rremë se edhe ajo kishte virusin - dhe mund të infektonte të tjerët.

Ian Green, shefi ekzekutiv i organizatës bamirëse në Mbretërinë e Bashkuar Terrence Higgins Trust, i cili jeton me HIV, tha: "Çështja më e madhe e vetme për njerëzit që jetojnë me HIV, dhe sigurisht përvoja ime gjithashtu, është se shpesh e shihni veten si një vektor për sëmundje.

Për shumë vite, isha i tmerruar për transmetimin e virusit te dikush tjetër.

"Të dish tani që është e pamundur për mua të transmetoj virusin, kjo ka qenë jashtëzakonisht çliruese."

'HIV ka mbaruar'

Ndërsa HIV nuk është më një dënim me vdekje dhe njerëzit me virus mund të jetojnë jetë normale dhe të shëndetshme, disa aktivistë thonë se perceptimet janë kthyer shumë larg nga ana tjetër.

"Ka pasur përparime të mahnitshme në trajtimin dhe mjetet e parandalimit të HIV-it, por ky perceptim se SIDA ka mbaruar, për sa i përket punës parandaluese - nuk është tmerrësisht i dobishëm, dhe sigurisht për sa i përket investimit në kërkimin e një kure për HIV," thotë Dr Kamarulzaman.

Shifrat e OKB-së sugjerojnë se në vitin 2020, rreth 38 milionë njerëz në mbarë botën jetonin me HIV dhe 700,000 vdiqën nga sëmundjet e lidhura me SIDA-n, të cilat mund të jenë rezultat i mungesës së trajtimit të virusit.

Thorn thotë se të rinjtë e shohin atë si një sëmundje të të moshuarve.

"Ata mendojnë se HIV është diçka në të kaluarën," shton ai.

"Unë nuk jam ai lloj personi që infektohet me HIV"

Ashtu si të rinjtë e shohin atë si sëmundje të një personi të moshuar, shumë e shohin virusin si diçka që prek vetëm meshkujt homoseksualë.

Në mbarë botën, pak më shumë se gjysma e njerëzve me HIV janë gra - dhe është vrasësi më i madh i grave në moshë riprodhuese, sipas Christine Stegling, e bamirësisë Frontline Aids.

Por pak gra me të cilat ajo flet janë të vetëdijshme për rrezikun e tyre.

"Është një pikë shumë e rëndësishme e të dhënave për tu angazhuar, sepse gratë që janë në atë grupmoshë dhe gratë që mund të duan të mbeten shtatzënë duhet të kenë biseda të vështira për seksin e pambrojtur," thotë zonja Stegling.

Ndërsa është bërë përparim i madh, dezinformatat që ende qarkullojnë mund t'i lënë njerëzit pa punë, marrëdhënie, trajtimin e duhur apo edhe një diagnozë në radhë të parë.

Tiranapost.al