Shëndeti

Ciklet e parregullta menstruale lidhen me rreziqe më të larta të sëmundjeve kardiovaskulare

Ciklet e parregullta menstruale lidhen me rreziqe më të larta të

Gratë me cikle menstruale të parregullta mund të përballen me një rrezik më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare, sugjeron një studim i ri.

Ciklet që janë më të shkurtra se normalja - më pak se 21 ditë - dhe ciklet më të gjata se normalja - në më shumë se 35 ditë - u shoqëruan me një rrezik më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare dhe fibrilacionit atrial, ose rrahjeve të parregullta të zemrës, sipas studimit të botuar të mërkurën në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Në mënyrë të veçantë, "ciklet e gjata u shoqëruan me rritjen e rrezikut të fibrilacionit atrial, por jo me infarkt miokardi, dështim të zemrës dhe goditje në tru", shkruajnë studiuesit, dhe ciklet më të shkurtra u shoqëruan me një rrezik më të madh të sëmundjes koronare të zemrës dhe infarktit të miokardit ose sulmit në zemër.

Në përgjithësi, rreth 14% deri në 25% e grave kanë cikle menstruale të parregullta në mbarë botën, sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit të SHBA.

Studiuesit, me bazë në Kinë, analizuan të dhënat shëndetësore të 58,056 grave në Mbretërinë e Bashkuar. Gratë, të moshës 40 deri në 69 vjeç, raportuan në pyetësorë gjatësinë dhe rregullsinë e cikleve të tyre menstruale me kalimin e kohës dhe informacione të tjera mjekësore gjatë rrjedhës së rreth 12 viteve.

Ndër gratë, 39,582 raportuan se kishin cikle të rregullta menstruale dhe 18,474 raportuan ose cikle të parregullta.