Shëndeti

Dhjami i fshehur i barkut mund të jetë tregues i Alzheimer, tregon studimi

Dhjami i fshehur i barkut mund të jetë tregues i Alzheimer, tregon

Dhjami në bark mund të lidhet me fazat e hershme të sëmundjes Alzheimer dekada para fillimit të simptomave, ka zbuluar një studim i ri.

"Ne e dimë se ndërsa madhësia e barkut bëhet më e madhe, qendrat e kujtesës në tru bëhen më të vogla," tha studiuesi i sëmundjes Alzheimer Dr. Richard Isaacson, një neurolog në Institutin për Sëmundjet Neurodegjenerative të Floridës.

Studimi zbuloi se individët në të 40-at dhe 50-at e tyre me një sasi më të madhe të yndyrës së fshehur të barkut "kishin një sasi më të lartë të një proteine ​​jonormale të quajtur amiloid në një pjesë të trurit që ne e dimë se është një nga vendet më të hershme ku shfaqet Alzheimer", tha Dr. Cyrus Raji, autor i studimit.

Pllakat beta amiloide në tru janë një nga sinjalet kryesore të Alzheimerit.

Studimi zbuloi gjithashtu një lidhje midis yndyrës së barkut dhe atrofisë së trurit, ose humbjes së lëndës gri, në një pjesë të qendrës së kujtesës së trurit të quajtur hipokampus.

"Kjo është e rëndësishme sepse atrofia e trurit është një tjetër biomarker i sëmundjes së Alzheimerit," tha Raji.

Lënda gri e trurit përmban shumicën e qelizave të trurit që i tregojnë trupit se çfarë të bëjë. Lënda e bardhë përbëhet nga fibra, zakonisht të shpërndara në tufa të quajtura trakte, të cilat formojnë lidhje midis qelizave të trurit dhe pjesës tjetër të sistemit nervor.

Pa një autostradë funksionale të lëndës së bardhë, truri nuk mund të komunikojë në mënyrë adekuate me pjesë të ndryshme të trurit dhe trupit.