Shëndeti

Familja në SHBA e rrezikuar nga niveli i lartë i mërkurit në shtëpi. Shkak kremrat e bukurisë

Familja në SHBA e rrezikuar nga niveli i lartë i mërkurit në

Një grua në Minesota humbi një pjesë të shikimit të saj dhe pa dashje e vuri të gjithë familjen e saj në rrezik të helmimit me merkur, nga përdorimi i produkteve të bukurisë që përmbajnë nivele të larta të kimikatit toksik, sipas një raporti të CNN.

"Askush nuk dëshiron qëllimisht të dëmtojë veten ose anëtarët e familjes së tij. Por është atje jashtë dhe ju nuk mund ta shihni, nuk mund ta nuhasni. Nuk ka asnjë mënyrë për konsumatorët të dinë nëse merkuri është në kremrat apo jo sepse nuk është në etiketa”, thonë mjekët.

Gruaja, kërkoi ndihmë mjekësore pasi raportoi një sërë simptomash, duke filluar nga pagjumësia dhe dhimbja e këmbëve deri te dobësia e muskujve, lodhja dhe përfundimisht humbja e shikimit të saj. Testet klinike zbuluan nivele të larta të merkurit në gjakun dhe urinën e saj.

“Ajo nuk do ta rikuperojë shikimin e saj”, tha një nga mjekët për CNN.

Mjekët shtuan se ka të ngjarë të ketë shumë më tepër njerëz atje që janë të ekspozuar ndaj niveleve toksike të merkurit dhe nuk po shfaqin simptoma, ose të paktën jo ende.

Mërkuri është përdorur prej kohësh në produktet për zbardhjen e lëkurës për shkak të aftësisë së tij për të bllokuar prodhimin e melaninës, pigmentit që i jep ngjyrë lëkurës.

Rregulloret e Agjencisë Federale të Barnave të SHBA-së dhe Konventa Minamata për Merkurin – një traktat ndërkombëtar për mbrojtjen e shëndetit të njeriut dhe mjedisit nga merkuri – kufizojnë përdorimin e merkurit në kozmetikë, duke përfshirë ato që përdoren rreth zonës së syve, në 1 mg/kg merkur.