Shëndeti

Çfarë është 'gripi i domates' që po prek fëmijët dhe a është i rrezikshëm?

Çfarë është 'gripi i domates' që po prek

Në rast se nuk kishim mjaft viruse për t'u shqetësuar, raportet për një shpërthim të ‘gripit të domates’ në Indi filluan të shfaqen këtë muaj. Virusi, i quajtur për shkak se shkakton një shpërthim te flluskave të kuqe, ka infektuar të paktën 100 fëmijë.

Virusi u identifikua për herë të parë në Kerala në maj, ku infektoi 82 fëmijë – të gjithë nën moshën 5 vjeç – deri në fund të korrikut, sipas revistës mjekësore The Lancet. Të paktën 26 raste të tjera u konfirmuan gjithashtu në shtetet fqinje të Indisë.

Simptomat më të zakonshme duket të jenë ethe, dhimbje kyçesh dhe skuqje. “Gripi i domates e mori emrin e tij në bazë të shpërthimit të flluskave të kuqe dhe të dhimbshme në të gjithë trupin, të cilat gradualisht zmadhohen në madhësinë e një domateje,” raportoi The Lancet.

Mediat filluan të raportojnë për sëmundjen si një virus "të ri" , por testimi në Mbretërinë e Bashkuar duket se tregon se gripi i domates nuk është aspak i ri.

Tamponat u morën nga dy fëmijë - të cilët ishin kthyer së fundmi nga India - që tregonin skuqjen e kuqe të ndezur, raporton revista mjekësore britanike BMJ . Testi doli pozitiv për Coxsackie A16, një patogjen që zakonisht lidhet me sëmundjen e dorës, këmbës dhe gojës (ose HFMD).

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve , HFMD është shumë e zakonshme tek fëmijët, madje edhe në Shtetet e Bashkuara, për shkak se është ngjitëse. Simptomat – duke përfshirë ethe, plagë në gojë dhe skuqje të lëkurës – zgjasin shtatë deri në 10 ditë për shumicën e fëmijëve.

Të gjithë pacientët janë shëruar vetë deri më tani, pa shkuar në spital.