Shëndeti

Çfarë është të menduarit katastrofik dhe si të menaxhoni atë

Çfarë është të menduarit katastrofik dhe si të

Kur ju ndodh diçka vërtet e keqe, si mendoni për të ardhmen tuaj?

Katastrofikët priren të mendojnë: Gjithçka do të përfundojë tani dhe jeta ime do të shkatërrohet. Ky mentalitet rezulton të jetë një pengesë e madhe për lumturinë dhe, akoma më keq, është një faktor kryesor rreziku për stresin posttraumatik.

Në ditën e tyre të parë në ushtri 79,438 ushtarë të ushtrisë amerikane që u vendosën në Irak dhe Afganistan morën një pyetësor psikologjik, ku u kërkohej të vlerësonin se si ndiheshin përmes këtyre opsioneve:

“Kur më ndodhin gjëra të këqija, pres që të ndodhin më shumë gjëra të këqija”

“Kur më ndodhin gjëra të këqija, fajësoj veten për to”

“Nuk kam kontroll mbi gjërat që më ndodhin”

“Kur më ndodhin gjëra të këqija, nuk mund të ndaloj së menduari se sa më keq do të bëhen gjërat”

“Kur kam një problem fizik, ka të ngjarë të mendoj se është diçka shumë serioze”

“Kur dështoj në diçka, heq dorë nga çdo shpresë”

“Unë i përgjigjem stresit duke i bërë gjërat më keq se sa janë.”

Nga ky pyetësor rezultoi se ata që u përballën me stres të rëndë luftarak kishin pothuajse katër herë më shumë gjasa sesa të preken nga stresi posttraumatik gjatë rrjedhës së shërbimit të tyre.

Por cili është mësimi për ne të tjerët?

Nëse mendoni negativisht ka të ngjarë të vuani më shumë nga ngjarjet e këqija. Nëse bëni të kundërtën, pra keni mendësi optimiste, ka të ngjarë të jeni më elastik dhe t’i përballoni ato më mirë.