Shëndeti

FDA amerikane nuk është dakort me OBSH: Aspartami është i sigurt!

FDA amerikane nuk është dakort me OBSH: Aspartami është i

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave, FDA, nuk pajtohet me një gjetje të OBSH-së se ëmbëlsuesi i përdorur gjerësisht, aspartame, mund të shkaktojë kancer te njerëzit.

FDA thotë se studimet në të cilat u mbështetën ekspertët e OBSH-së për të nxjerrë këtë përfundim kishin shumë mangësi.


“Aspartami është një nga aditivët ushqimorë më të studiuar në furnizimin ushqimor. Shkencëtarët e FDA nuk kanë shqetësime për sigurinë nëse aspartami përdoret në kushtet e miratuara", tha një zëdhënës i agjencisë pasi OBSH publikoi gjetjet e saj.

Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit, një organ i OBSH-së, gjeti një lidhje të mundshme midis aspartamit dhe një lloj kanceri të mëlçisë të quajtur karcinoma hepatoqelizore pas rishikimit të tre studimeve të mëdha njerëzore në SHBA dhe Evropë.

Aspartami përdoret si zëvendësues i sheqerit në rreth 6000 produkte në mbarë botën, sipas Këshillit të Kontrollit të Kalorive , një grup tregtar që përfaqëson prodhuesit e ëmbëlsuesve artificialë.