Shëndeti

Hormonet inteligjente dhe se si trupi ynë na çon mesazhe për një mungesë nga dhimbjet e ciklit

Hormonet inteligjente dhe se si trupi ynë na çon mesazhe për

Dieta dhe vitaminat që zbulon për herë të parë studjuesja Aviva Romm në librin “Hormonet inteligjente” dhe se, po, doktorët janë gabim që thonë se është normale të kesh dhimbje, apo shenja. Në fakt shenjat janë të gjitha mesazh se diçka mungon në trupin tënd. Çfarë? Lexo artikullin!

Sjellja e hormoneve tuaja në harmoni

Mjekja bimore Aviva Romm e përshkruan ciklin menstrual si shenjën tonë të gjashtë jetësore: Gjatësia e cikleve tona, rëndimi i rrjedhjeve dhe shenjat e simptomat që shfaqen gjatë rrugës mund të na tregojnë diçka rreth gjendjes së shëndetit tonë hormonal. Kjo është arsyeja pse Romm inkurajon gratë që t'i kushtojnë vëmendje. Libri i saj i ri, “Hormonet inteligjente”, është një udhëzues i shkruar për periodat, kushtet hormonale dhe kërkimin e mirëqenies në një kohë kur çështjet hormonale prekin një numër në rritje njerëzish, shumë prej të cilëve nuk marrin ndihmën e duhur.

Hormonet inteligjente dhe se si trupi ynë na çon mesazhe për

Romm thekson se “Hormonet inteligjente” nuk është vetëm për gratë që po kalojnë probleme hormonale. Është një libër për këdo që ka (ose ka pasur) mitër dhe dëshiron të jetojë një jetë më të shëndetshme. “Nuk ka të bëjë vetëm me rregullimin e problemeve,” thotë Romm. “Ka të bëjë gjithashtu me një bisedë të re me trupat tanë, një mënyrë të re për të kuptuar trupin tonë, një mënyrë të re për të festuar trupin tonë.” Ajo imagjinon se libri është diçka që njerëzit do ta marrin dhe do t'i rikthehen përsëri dhe përsëri, jo vetëm tani kur ndoshta mund të kanë probleme me periodat, por edhe pasi të kenë një fëmijë dhe përsëri kur të shkojnë në menopauzë.

Pse hormonet ndikojnë në kaq shumë sisteme në trupin tonë menjëherë?

Hormonet janë lajmëtarë kimikë. Ato prodhohen në gjëndra në të gjithë trupin tonë, lirohen nga ato gjëndra dhe qarkullojnë në organe të ndryshme. Ato ndikojnë në të gjitha llojet e funksioneve të ndryshme - si rritja e kockave, metabolizmi dhe ovulimi - që varen nga hormoni i çliruar dhe qelizat mbi të cilat ai vepron. Për shembull, hormonet e lëshuara nga hipotalamusi dhe gjëndrat e hipofizës në trurin tuaj stimulojnë vezoret tuaja të rriten dhe të lëshojnë një vezë, duke çuar në ovulim. Ovulacioni, pra, na bën të prodhojmë hormonin progesteron.

Ne kemi dhjetëra hormone dhe miliona receptorë hormonalë, të cilët janë si porta lidhëse në pjesën e jashtme të qelizave që lejojnë hormonet të hyjnë dhe të bëjnë punën e tyre. Estrogjeni është një shembull i mrekullueshëm i një hormoni që bën kaq shumë. Ne kemi receptorë të estrogjenit në zemrën, kockat dhe trurin tonë – jo vetëm në mitër. Kjo është arsyeja pse estrogjeni mund të ndikojë kaq shumë në trupin tonë menjëherë, duke përfshirë ciklet tona menstruale, si dhe funksionin njohës, densitetin e kockave dhe shumë funksione të tjera. E njëjta gjë është e vërtetë për kortizolin, hormonet tona tiroide dhe shumë të tjera.

Këto sisteme hormonale janë gjithashtu të ndërlidhura. Funksioni juaj i tiroides ndikon në prodhimin tuaj të estrogjenit, nivelet tuaja të estrogjenit ndikojnë në tiroiden tuaj, nivelet tuaja të kortizolit ndikojnë në funksionin e tiroides dhe nivelet tuaja të kortizolit ndikojnë në funksionin e vezoreve. Të gjitha këto sisteme komunikojnë gjatë gjithë kohës. Është si një lojë telefonike. Kur mesazhet komunikohen siç duhet, funksionet që supozohet se nxiten nga hormonet janë në gjendje të bëjnë punën e tyre pa probleme. Por si në një lojë telefonike, mesazhet mund të mos transmetohen siç duhet. Mesazhet mund të mos transmetohen fare. Ose mund të ketë disa mesazhe që transmetohen shumë me zë të lartë, ose shumë mesazhe ndodhin menjëherë. Nëse mesazhet nuk transmetohen siç duhet, ajo që supozohet të ndodhë në anën tjetër është si statike në kanal. Mesazhet mund të ngatërrohen. Dhe kështu ndodhin problemet hormonale.

Mosbalancimi i hormoneve është një term që ne priremi ta përdorim kur nuk ndihemi plotësisht të lidhur me ciklet tona ose kur kemi probleme me diçka gjinekologjikisht ose emocionalisht. Nëse periodat tona janë vërtet të rënda, ose po i anashkalojmë periodat, shpesh do të themi: “Oh, unë kam një çekuilibër hormonal”. Por çekuilibrimi i hormoneve është një emërtim i gabuar: Hormonet janë vazhdimisht të luhatshme gjatë gjithë ditës, gjatë natës, gjatë gjithë muajit gjatë viteve të menstruacioneve dhe gjatë cikleve tona të jetës. Nivelet tona të hormoneve në pubertet janë të ndryshme nga nivelet tona të hormoneve në të njëzetat dhe të tridhjetat, të cilat janë të ndryshme nga nivelet tona të hormoneve në të dyzetat dhe të pesëdhjetat. Ato janë të ndryshme kur ne jemi shtatzënë. Ato janë të ndryshme kur jemi në menopauzë. Pra, nuk ka një gjendje të ekuilibrit hormonal.

Më saktë, ajo që ne po i referohemi janë ndjenjat që kemi kur hormonet tona janë ose nuk janë brenda kufijve të pritur optimal për fazën e jetës sonë ose kohën në ciklin tonë menstrual në të cilin jemi aktualisht (ose të dyja). Kur jeni në atë gamë optimale, gjërat zakonisht po zhurmojnë mirë. Ju ndiheni mirë dhe nuk po luftoni me simptomat. Kur nuk jeni në ato nivele për hormonet tona të ndryshme ka një grup të parashikueshëm simptomash dhe kushtesh që mund të ndodhin.

Jo domosdoshmërisht. Për shembull, nëse keni perioda të rënda së bashku me ndjeshmëri ciklike të gjirit dhe fryrje nga mbajtja e ujit, nuk duhet të testojmë hormonet tuaja për të ditur se ndoshta keni estrogjen të ngritur. Nëse nuk jeni duke ovuluar, ne e dimë se nuk do të prodhoni progesterone; ju duhet të ovuloni për të prodhuar progesterone, kështu që ne nuk duhet domosdoshmërisht të bëjmë teste as për këtë. Nëse mund të përcaktoni me saktësi se cilat janë simptomat tuaja dhe kur ato shfaqen, shpesh mund të identifikoni çekuilibrin hormonal. Unë përdor një listë kontrolli simptomash në praktikën time. (Lista është përfshirë në “Hormonet inteligjente”.) Nëse ka një arsye për të konfirmuar një diagnozë me laboratorë, unë do ta bëj. Por shpesh nuk është e nevojshme. Së pari, më pëlqen të eksploroj të dhënat që vijnë nga gjurmimi i gjatësisë së ciklit, sasia e gjakderdhjes me perioda, ndryshimet ciklike në mukusin e qafës së mitrës dhe leximet e temperaturës nga një termometër i trupit bazal.

Testimi i hormoneve mund të jetë informues dhe i dobishëm për kushte të caktuara. Nëse dikush nuk është i sigurt se po hyn në menopauzë, testimi i hormoneve mund të ndihmojë. Nëse dikush po lufton me fertilitetin dhe ne po përpiqemi të kuptojmë nëse ka ndonjë komponent hormonal që e shkakton atë, atëherë testimi është i dobishëm. Nëse dikush nën dyzet e dy vjeç ka simptoma të menopauzës së hershme, testimi i hormoneve mund të jetë i rëndësishëm. Por nuk është e dobishme gjatë gjithë kohës.

A mund të prisni që historia të jetë ndryshe nëse jeni në kontrollin hormonal të lindjes?

Kontrolli hormonal i lindjeve, në varësi të llojit që jeni, mund të shtrembërojë nivelet e hormoneve. Nëse jeni duke marrë një kontroll të lindjes me bazë estrogjeni, kjo do të përcaktojë nivelin tuaj të estrogjenit. Nëse jeni duke marrë një të bazuar në progestin, kjo do të përcaktojë nivelin tuaj të progesteronit. Këto janë të ndryshme nga nivelet që do të shihni në një cikël normal. Ciklet e nxitura nga kontrolli hormonal i lindjeve nuk janë cikle natyrale; ato shtypin ciklet tuaja natyrore dhe krijojnë një gjendje të qëndrueshme të një niveli shumë specifik të hormoneve.

Kur gratë shkojnë te mjeku i tyre për shëndetin hormonal, si është zakonisht përvoja e tyre?

Gratë fajësohen shpesh për simptomat hormonale. Ajo që dua të them me këtë është se nëse një grua do të raportojë dhimbje menstruale dhe diagnoza është: “Epo, ti je grua”. Jo: “Ndoshta keni endometriozë ose dhimbje kronike.” Nëse keni simptoma të rënda të PMS-së, mjeku juaj mund të thotë: “Sigurisht që po. Periodat ju bëjnë të ndiheni të tmerrshëm.” Dhe pastaj mjeku do t'ju kërkojë të merrni një antidepresant ose t'ju vendosë pilulën. Ose ndoshta po keni shtim në peshë dhe rënie flokësh dhe ata thonë: “Oh, mirë, ndoshta jeni thjesht të stresuar ose të mbingarkuar”. Por ndoshta është në të vërtetë tiroidja juaj. Ekziston një mospërfillje e gjerë e simptomave mjekësore që gratë po përjetojnë dhe ato përjashtohen për shkak të paragjykimeve të nënkuptuara ndaj grave në modelin mjekësor.

Në të njëjtën kohë, femra është mbimjekësuar. Mjekët priren t'i trajtojnë të gjitha simptomat me një qasje të standardizuar në vend që të kërkojnë të kuptojnë se ndoshta disa simptoma janë një përgjigje normale ndaj një mjedisi jonormal. Tani e dimë se hormonet dhe ciklet e grave janë një shenjë jetike. Ato janë një mënyrë e rëndësishme për të vlerësuar shëndetin e brendshëm dhe se si faktorët e jashtëm, si përçarësit endokrine, po ndikojnë tek ne.

Si ndihmon plani juaj i inteligjencës së hormoneve në zgjidhjen e çështjeve hormonale?

Plani i Inteligjencës Hormone trajton gjashtë shkaqet kryesore që ne e dimë se ndikojnë në shëndetin tonë hormonal dhe ciklet tona menstruale. Simptomat shfaqen ndryshe tek secili prej nesh, por adresimi i gjashtë shtyllave kryesore: të ushqyerit, inflamacioni, faktorët e mjedisit, shëndeti i zorrëve, gjumi dhe stresi, mund të ndihmojë në ndryshimin për të gjithë ne. Unë kaloj nëpër protokolle të thjeshta për t'u ndjekur, por ende gjithëpërfshirëse për secilin në libër, të cilat ju ndihmojnë të kuptoni se si secili prej këtyre faktorëve ndikon tek ju dhe ku mund të rregulloni disa zakone për të mbështetur një shëndet më të mirë hormonal.

Kjo nuk do të thotë se ky plan është një madhësi që i përshtatet të gjithëve. Mund të kem më shumë predispozicion ndaj stresit dhe ankthit ose problemeve me gjumin sesa personi tjetër. Mund të keni më shumë predispozicion ndaj problemeve të zorrëve. Pra, plani ju lejon të kaloni nëpër të gjitha çekuilibrat e shkakut rrënjësor, por gjithashtu të synoni ato që ju prekin më shumë. Për më tepër, unë jap rregullime të rekomanduara për njerëzit që luftojnë me kushte të caktuara, duke përfshirë problemet e menstruacioneve, PMS, endometriozën, fibroidet e mitrës, PCOS, perimenopauzën, infeksionet e përsëritura të majave ose infeksione të tjera vaginale dhe problemet e fertilitetit.

Ky plan nuk është gjithçka ose asgjë. Dhe rikthimi në ekuilibër nuk është diçka që ndodh brenda natës. Ju nuk ndryshoni vetëm dietën tuaj dhe ndiheni më mirë në tre ditë. Shpesh kjo kërkon kohë. Lehtësimi simptomatik është i rëndësishëm ndërkohë. Nëse keni perioda të dhimbshme, po, vazhdoni dhe punoni për të hequr shkaktarët tuaj inflamatorë dhe duke shtuar blloqet ndërtuese që ju nevojiten për hormone të shëndetshme. Por nëse dëshironi të përdorni ibuprofen për ato simptoma akute ndërkohë, mos u ndjeni keq për këtë. Megjithatë, qëllimi im është t'ju çoj në një vend ku nuk ju nevojitet më.

Si mund të fillojnë njerëzit të mbështesin shëndetin e tyre hormonal më mirë në shtëpi?

Nëse do të kishte tre gjëra që unë do t'i inkurajoja gratë që të bënin së pari për të vendosur hormonet e tyre në linjë, do të ishin këto.

1. Mbështetuni në një dietë me bazë bimore. Ju nuk duhet të jeni vegan ose vegjetarian në asnjë mënyrë, por merrni gjashtë deri në tetë racione frutash dhe perimesh çdo ditë. Zarzavatet me gjethe janë kaq të rëndësishme, lakra jeshile, zarzavate, brokoli. Përpiquni të merrni pak peshk në dietën tuaj nëse mundeni. Nëse nuk mundeni, një vaj omega-3 me bazë algat ose një vaj peshku është i mirë. Dhe balanconi sheqerin në gjak.

Tre këshilla të lidhura me dietën që mund të ndiqni për të filluar:

- Merrni një multivitaminë çdo ditë. Pra, shumë prej nesh nuk po marrin mikronutrientët që na nevojiten çdo ditë, madje edhe në një dietë të shkëlqyer, për të mbështetur nivelet e nevojshme për shëndetin optimal të hormoneve. Një multi mund ta kapërcejë atë hendek.

- Merrni 2000 IU vitaminë D në ditë. Vitamina D është e rëndësishme për gjendjen shpirtërore, imunitetin dhe ekuilibrin e sheqerit në gjak, të cilat lidhen, përkatësisht, me PMS, endometriozën dhe PCOS. Shumica prej nesh nuk po marrin mjaftueshëm, kështu që plotësimi ofron atë mbështetje shtesë.

- Një ose dy lugë fara liri, - sido që dëshironi ta merrni, - në një smoothie, në një sallatë, në drithërat ose bollgurin tuaj. Fara e lirit është ushqyes për vezoret tona dhe mbështet eliminimin e shëndetshëm të estrogjenit, si dhe prodhimin e shëndetshëm të progesteronit në të gjitha ciklet tona të jetës.

2. Flini shtatë deri në tetë orë gjumë në natë. E di që tingëllon kaq e thjeshtë, por gjumë i mirë është një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëjmë për hormonet tona. Hormonet tona bazohen në ritme ciklike, dhe ritmi cirkadian është një prej tyre shumë i rëndësishëm. Sa më të lidhur biologjikisht të jemi me një cikël të shëndetshëm gjumë-zgjim, aq më shumë përafrim do të krijojmë midis planit tonë të lindur hormonal dhe asaj që po përjetojmë përmes hormoneve tona.

3. Merrni një lëvizje që ju pëlqen në jetën tuaj. Ecje, joga, vallëzim, çiklizëm. Lëvizja, e përditshme dhe me moderim, jo ??vetëm që është e fuqishme për disponimin dhe mendjen tonë, por gjithashtu e mban tretjen tonë më të shëndetshme. Ky është një plus i madh për shëndetin e hormoneve, e mban sheqerin në gjak të qëndrueshëm dhe redukton inflamacionin, përsëri i rëndësishëm për optimizimin e shëndetit tuaj hormonal dhe gjinekologjik. Dhe për kushte si dhimbja periodike dhe endometrioza, lëvizja mund të jetë gjithashtu një qetësues natyral i dhimbjes.

Kjo është një mënyrë jetese, jo një situatë "faleminderit zonjë, le ta bëjmë këtë për dy javë dhe ta kalojmë atë". Thënë kështu, unë kam parë pacientë që kanë luftuar me vite të tëra me shqetësime të tretjes dhe i kanë zgjidhur simptomat e tyre brenda disa javësh. Kam parë njerëz që flenë më mirë brenda një ose dy javësh. Kam parë njerëz që përmirësojnë problemet me periodat e tyre brenda disa cikleve. Kështu që nuk dua të them që nuk mund t'i shihni këto ndryshime shpejt. Por ky plan ka të bëjë me sjelljen e jetës dhe hormoneve tuaja në një linjë, në mënyrë që të qëndroni të shëndetshëm hormonalisht për një kohë të gjatë.

Si mund njerëzit të kenë biseda më të mira rreth shëndetit hormonal me mjekët e tyre?

I inkurajoj gratë që kanë vështirësi të marrin përgjigje nga mjeku të bëjnë disa gjëra.

1. Para se të shkoni për takimin tuaj, shkruani atë që dëshironi të diskutoni me mjekun. Shumica e mjekëve kanë vetëm rreth pesëmbëdhjetë minuta kohë për ju dhe janë të nxituar. Shpesh, ata do të bëjnë pjesën më të madhe të të folurit. Shkrimi i shqetësimeve tuaja kryesore mund t'ju japë pak më shumë besim për të qëndruar në rrugën e duhur dhe për të thënë: “Hej, më duhet të flas për këto gjëra që po ndiej”.

2. Kur futemi në zyrën e mjekut, ata shpesh do të duan të na bëjnë gati për vizitën tonë. Tani papritmas ju jeni ulur atje me veshjen që ju bën të dukeni njësoj si çdo pacient tjetër. Është shumë e vështirë të flasësh për veten dhe të ndihesh i sigurt në këtë mënyrë. Pra, mbani rrobat tuaja, bëni të gjitha pyetjet tuaja para se të jeni të zhveshur për vizitën te mjeku.

3. Sillni një “avokat” me vete. Mjekët priren të kenë një sjellje më të mirë kur ka një dëshmitar në dhomë, gjithashtu, dhe ne priremi të ndihemi më të guximshëm kur kemi dikë atje për mbështetje morale dhe për të na shtyrë nëse nervozohemi për të bërë pyetjet tona.

4. Bëni kërkimin tuaj para kohe për çështjet që ju shqetësojnë dhe sillni disa dokumente me vete. Pra, në vend që mjeku juaj të thotë: “Ku e dëgjove këtë, Dr. Google?” (që asnjë mjek nuk duhet ta thotë kurrë, por disa e bëjnë), ju mund të thoni, “Jo, e kam dëgjuar këtë nga një mjek dhe ja çfarë thonë të dhënat. Këtu është artikulli kërkimor. Këtu janë veprat e cituara. Dhe kjo është arsyeja pse unë dua testin e tiroides.”

5. Kërkojini mjekut tuaj të punojë me shqetësimet dhe idetë tuaja. Mjekët mund ta dinë anatominë dhe fiziologjinë më mirë se ju, por nuk e njohin trupin tuaj më mirë se ju. Nuk është përgjegjësia juaj të menaxhoni emocionet dhe egon e mjekut tuaj. Por duke thënë diçka si “E di që ju keni në mendje interesin tim më të mirë dhe e di që kjo mund të jetë jashtë një qasjeje mjekësore konvencionale, por unë mund të përdor ndihmën tuaj për ta eksploruar këtë”, ndonjëherë mund ta zbusë marrëdhënien dhe t'u kujtojë atyre se ky është një partneritet. Gjetja e gjuhës së përbashkët mund t'ju ndihmojë të merrni mbështetjen dhe përgjigjet që ju nevojiten vërtet.