Shëndeti

Ilaçet për djegien e stomakut lidhen me rrezik më të lartë të demencës

Ilaçet për djegien e stomakut lidhen me rrezik më të

Marrja e medikamenteve të refluksit acid për katër vjet e gjysmë ose më shumë mund të çojë në një rrezik më të lartë të demencës, thonë studiuesit amerikanë.

Refluksi i acidit është kur acidi i stomakut rrjedh përsëri në tubin tuaj ushqimor, dhe mund të shkaktojë një dhimbje djegëse në gjoks të quajtur urth.

Mund të shkaktojë gjithashtu ulçera ose sëmundje të refluksit gastroezofageal, ose GERD, e cila mund të çojë në kancer të ezofagut.

Studimi i fundit përfshiu më shumë se 5700 njerëz të moshës 45 vjeç e lart, të cilët nuk kishin demencë në fillim të studimit.

Studiuesit i ndanë pjesëmarrësit në katër grupe në bazë të faktit nëse pjesëmarrësit morën ilaçin. Ata u ndoqën për një kohëzgjatje mesatare prej 5.5 vjetësh.

Studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që morën ilaçin për më shumë se 4.4 vjet kishin një rrezik 33 për qind më të lartë për të zhvilluar demencë.

Por nuk kishte rrezik më të lartë për njerëzit që morën ilaçet për më pak se 4.4 vjet, thanë studiuesit.

“Ndërsa ka mënyra të ndryshme për të trajtuar refluksin e acidit, të tilla si marrja e antacideve, mbajtja e një diete të shëndetshme dhe shmangia e vakteve të vonuara dhe ushqimeve të caktuara, qasje të ndryshme mund të mos funksionojnë për të gjithë,” thanë studiuesit.

“Është e rëndësishme që njerëzit që marrin këto medikamente të flasin me mjekun e tyre përpara se të bëjnë ndonjë ndryshim, për të diskutuar trajtimin më të mirë për ta dhe sepse ndalimi i papritur i këtyre barnave mund të rezultojë në simptoma më të këqija”.