Shëndeti

Komplikimet gjatë shtatzënisë lidhen me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës, zbulon studimi

Komplikimet gjatë shtatzënisë lidhen me një rrezik më

Ndërlikimet gjatë shtatzënisë janë faktorë të fortë rreziku gjatë gjithë jetës për sëmundjen ishemike të zemrës, zbulon një studim i ri , me rrezikun më të madh që vjen në dekadën pas lindjes.

Sëmundja ishemike e zemrës i referohet problemeve të zemrës, duke përfshirë sulmin në zemër, të shkaktuar nga ngushtimi ose jofunksionaliteti i enëve të gjakut.

Diabeti gestacional dhe preeklampsia rritën rrezikun e sëmundjes ishemike të zemrës në studim me 54% dhe 30%, respektivisht, ndërsa çrregullimet e tjera të presionit të lartë të gjakut gjatë shtatzënisë dyfishuan rrezikun. Lindja e një fëmije herët – para javës së 37-të – ose lindja e një fëmije me peshë të ulët u shoqëruan me një rrezik të rritur përkatësisht 72% dhe 10%.

Studimi, i publikuar të mërkurën në BMJ, ndoqi një grup prej më shumë se 2 milionë femrash në Suedi pa histori të sëmundjeve të zemrës, të cilat lindën midis 1973 dhe 2015.

Tiranapost.al