Konsumimi i vajit të peshkut dy herë në javë mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të veshkave

Shkencëtarët kanë gjetur një lidhje midis niveleve të larta të acideve yndyrore omega-3 të pranishme në vajin e peshkut dhe rrezikut më të ulët të zhvillimit të problemeve të veshkave si sëmundja kronike e veshkave (CKD), një gjendje që prek rreth 700 milionë njerëz në mbarë botën.
Ngrënia e të paktën dy porcioneve në javë të peshkut yndyror u shoqërua me një rrezik të reduktuar të zhvillimit të problemeve me veshkat dhe një rënie më të ngadaltë të funksionit të organit.
Ndërsa acidet yndyrore omega-3 mund të gjenden gjithashtu në ushqimet me bazë bimore, shkencëtarët zbuluan se vetëm ato nga vaji i peshkut dhe ushqimet e detit ishin të lidhura me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve të veshkave.
Studimi, i udhëhequr nga Instituti George për Shëndetin Global dhe Universiteti i Uellsit të Ri Jugor, u botua në revistën mjekësore BMJ. Ai kombinoi rezultatet e 19 provave që përfshinin më shumë se 25,000 njerëz nga 12 vende të ndryshme, të moshës midis 49 dhe 77 vjeç.
Tiranapost.al