Shëndeti

Goditje, apo lodhje nga nxehtësia?Ja çfarë të kërkoni dhe çfarë të bëni!

Goditje, apo lodhje nga nxehtësia?Ja çfarë të kërkoni

Gjatë motit të nxehtë, mund të jetë e lehtë që dhe trupi juaj të mbinxehet. Temperaturat mjedisore prej 40 gradë C mund ta bëjnë të vështirë mbajtjen e trupit në 37 gradë C.

Por, ndërsa lodhja nga nxehtësia ka zgjidhje, për sa kohë që mund të freskoheni, goditja nga nxehtësia është pothuajse një urgjencë mjekësore.

Goditje, apo lodhje nga nxehtësia?

Lodhja nga nxehtësia ndodh kur trupi juaj po nxehet shumë dhe po lufton për t'u rregulluar ose përballuar. Mund të prekë këdo, duke përfshirë njerëzit në formë dhe të shëndetshëm, - veçanërisht nëse ata janë duke bërë ushtrime të forta në temperatura të larta, ose kanë pirë alkool në diell gjatë gjithë ditës. Mund të shfaqet shpejt, me kalimin e minutave ose gradualisht, me kalimin e orëve. Simptomat që do të ndjeni janë mënyra e trupit tuaj për t'ju paralajmëruar që duhet të freskoheni shpejt.

Goditje, apo lodhje nga nxehtësia?Ja çfarë të kërkoni

Një shenjë e dukshme është djersitja e tepërt, si dhe ndjenja shumë e nxehtë dhe jo mirë me të.

Simptoma të tjera përfshijnë:

një dhimbje koke

marramendje dhe konfuzion

humbja e oreksit dhe ndjenja e sëmundjes

ngërçe në krahë, këmbë dhe stomak

frymëmarrje të shpejtë ose puls

një temperaturë prej 38 C ose më lart

duke qenë shumë i etur

Fëmijët e vegjël, të cilët mund të mos jenë në gjendje t'ju tregojnë se si ndihen, mund të bëhen të fjetur dhe të përgjumur.

Lodhja nga nxehtësia mund të kthehet në goditje nga nxehtësia, e cila është një emergjencë. Kjo do të thotë se trupi juaj nuk mund të menaxhojë më nxehtësinë dhe temperatura juaj e brendshme po rritet shumë lart. Merrni ndihmë urgjente mjekësore.

Shenjat për t'u kujdesur dhe për të vepruar shpejt:

ndiheni keq pas 30 minutash pushim në një vend të freskët dhe pse keni pirë shumë ujë

duke mos djersitur edhe kur ndiheni shumë të nxehtë

një temperaturë prej 40 C ose më lart

frymëmarrje e shpejtë ose gulçim

duke u ndjerë konfuz

një goditje (kriza)

humbja e vetëdijes

jo të përgjegjshme

Të moshuarit dhe foshnjat, si dhe njerëzit me probleme shëndetësore kronike, janë veçanërisht të rrezikuar.

Çfarë duhet bërë nëse dikush ka lodhje nga nxehtësia:

Lërini të pushojnë në një vend të freskët - si për shembull një dhomë me ajër të kondicionuar ose diku në hije

Hiqni çdo veshje të panevojshme, për të ekspozuar sa më shumë lëkurën e tyre

Ftohni lëkurën e tyre - përdorni çdo gjë që keni në dispozicion, një sfungjer ose fanellë të ftohtë, të lagur, spërkatni ujë, pako të ftohta rreth qafës dhe sqetullave ose mbështillini ato në një çarçaf të ftohtë dhe të lagur

Ventiloni lëkurën e tyre ndërsa është e lagësht - kjo do të ndihmojë që uji të avullojë, gjë që do të ndihmojë lëkurën e tyre të ftohet

Bëjini të pinë ujë - pijet sportive ose rihidratuese janë gjithashtu të mira

Qëndroni me ta derisa të bëhen më mirë.

Ata duhet të fillojnë të ftohen dhe të ndjehen më mirë brenda 30 minutave. Nëse keni ndonjë dyshim, kërkoni ndihmë.